Politică

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ ŞI-A EXPRIMAT REGRETUL PENTRU CRITICILE DIN PARTEA GUVERNULUI

25 septembrie, 2020

Curtea Constituţională "şi-a exprimat regretul" în legătură cu criticile reprezentanţilor guvernului (ale premierul Ion Chicu şi ministrului justiţiei Fadei Nagacevschi) cu privire la răspunsul negativ al Curţii la proiectele de amendamente la Constituţie, pregătite de Cabinetul de Miniştri şi referitoare la sistemul judiciar.

Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, acest mesaj se conţine într-un comunicat de presă al Curţii Constituţionale, care "regretă că aceste afirmaţii vin din partea unei puteri a statului care este obligată să respecte Constituţia, actele Curţii şi considerentele acestora".

Instanţa a reamintit că a aprobat majoritatea dispoziţiilor proiectului, dar "nu a putut ignora unele încălcări admise de Guvern în procedura de iniţiere a revizuirii Constituţiei, В cum ar fi nepublicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, la data sesizării Curţii", a Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Constituţiei, aşa cum o impune articolul 102 alin. (4) din Constituţie, şi incoerenţa dintre textele proiectului de lege aprobat de Guvern şi cel trimis Curţii spre avizare.

Curtea Constituţională a subliniat, de asemenea, "că nu corespunde limitelor materiale de revizuire a ConstituţieiВ omisiunea de a reglementaВ un mecanism care va exclude crearea unor blocaje instituţionale în procedura de numire a judecătorilor şi în numirea membrilor non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii".

Instanţa a considerat că "la încetarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor titulari din momentul intrării în vigoare a proiectului de lege reprezintă o măsură disproporţionată, care ar conduce la încălcarea principiului certitudinii juridice şi ar afecta independenţa membrilor CSM".

"Astfel, Avizul Curţii nu împiedică Guvernul să ajusteze proiectul de revizuire a Constituţiei la exigenţele Legii Supreme, potrivit raţionamentelor din Avizul nr.1/2020, şi prezentarea repetată a acestuia Curţii pentru avizare", consideră Curtea Constituţională, care "nu admite diseminarea unor aprecieri manipulatorii privind activitatea jurisdicţională a Curţii Constituţionale în absenţa unei abordări strict juridice a actelor sale pronunţate".

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.09.25 10:43 David
    Nu cred ca curtea innalta are dreptate...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.