Politică

PREȘEDINTELE IGOR DODON A PREZENTAT PLATFORMA SA ELECTORALĂ

02 octombrie, 2020

Vineri, președintele Republicii Moldova (RM) Igor Dodon a prezentat platforma sa electorală. Potrivit agenției INFOTAG, evenimentul de lansare în campania electorală a avut loc la periferia Chișinăului, pe un drum de ocolire, aflat în proces de reconstrucție.

În cadrul evenimentului, care a durat 30 de minute, au participat liderii Partidului Socialiștilor (PSRM), Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, antreprenori, sportivi. Toți participanții la eveniment purtau măști, iar numărul de persoane prezente nu a depășit cifra de 50 de persoane – în conformitate cu normele stabilite pentru starea de urgență în sănătate publică

În discursul său, Igor Dodon a subliniat că platforma electorală se bazează pe șapte piloni principali:

1. Grija față de oameni. Vor fi prezentate propuneri concrete referitoare la politica socială, medicină, sectorul educației.
2. Oraș confortabil și sate moderne. Vor continua programele naționale de reparație a drumurilor, de asigurare cu apă și canalizare, de salubritate iluminare și gazificarea localităților.
3. Economia durabilă. Vor fi prezentate noi abordări în domeniul agriculturii, va fi continuat programul pentru crearea platformelor industriale în regiunile țării, precum și va fi implementat un plan ambițios de digitalizare.
4. Apărarea și consolidarea statalității.
5. Politica internă. Va fi propusă reforma constituțională pentru reducerea numărului de deputați; menținerea păcii interetnice.
6. Politica externă echilibrată. Implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană (UE), restabilirea parteneriatului strategic cu Federația Rusă (FR), dezvoltarea relațiilor în cadrul CSI și Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), cooperarea cu vecinii, precum și colaborarea cu Statele Unite ale Americii, Turcia și alte țări.
7. Păstrarea valorilor creștine și tradiționale.

Vorbind despre statalitatea RM, Igor Dodon a subliniat că „suntem obligați să predăm țara nepoților și strănepoților noștri, ci nu să o vindem sau să ne unim cu cineva”.

„Menținerea statalității este o prioritate care ar trebui să fie fundamentală pentru orice politician”, a spus șeful statului.

Vorbind despre politica internă, președintele a reamintit că „în RM locuiesc oameni de diferite naționalități”.

„Dar avem o singură țară. Avem o singură patrie - Republica Moldova. Altă patrie nu vom avea. Trebuie să înțelegem clar acest lucru. Trebuie să păstrăm această pace, care a fost stabilită grație acordurilor încheiate la începutul anilor '90”, a spus Igor Dodon.

Continuând discursul în limba rusă, șeful statului a subliniat că aceasta este „limba interetnică de comunicare”, iar „pacea și armonia interetnică trebuie menținute în continuare”.

Referindu-se la politica externă, candidatul la prezidențiale a subliniat că „ aceasta trebuie să fie echilibrată și rațională”.

„Nu dorim să fim prieteni cu cineva împotriva cuiva. Vom continua să implementăm Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Vom restabili parteneriatul strategic cu FR, vom dezvolta relațiile în cadrul CSI și UEE. Vom avea relații bune de prietenie cu vecinii noștri – România și Ucraina, vom dezvolta parteneriate strategice cu SUA, China, Turcia și alte țări”, a declarat Igor Dodon.

El a subliniat, în special, că „valorile ortodoxe sunt unul dintre pilonii principali ai dezvoltării țării”.

„În RM, peste 95% sunt creștini ortodocși. Nu există altă țară cu un nivel atât de ridicat de creștini. Valorile pe care încearcă să ni le impună sunt inacceptabile. Noi prețuim valorile tradiționale ortodoxe”, a spus șeful statului.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2020.10.02 18:29 Sorina
    Dl Dodon chistiga deja in primu tur...
  2. 2020.10.02 18:32 Izea
    Prosto Dodonu netu ravnih!!!
  3. 2020.10.02 18:33 Serghei
    Igor Dodon sa chistiga usor-usor...
  4. 2020.11.03 00:18 Alexandru
    Cred că domnul Dondon va câștiga cu siguranță în primul.
    Mold Removal Nashville

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.