Politică

MINISTRUL DE EXTERNE, OLEG ȚULEA, VA FI REVOCAT DIN FUNCȚIE ȘI NUMIT AMBASADOR ÎN UNGARIA

28 octombrie, 2020

Ministrul Afacerilor Externe și Integrare Europeană, Oleg Țulea, va fi revocat din funcție și numit ambasador în Ungaria. Potrivit agenției INFOTAG, acest subiect a fost discutat, miercuri, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană.

Surse din cadrul serviciului de presă al Parlamentului au relatat că Comisia a avizat candidatura agreată a lui Oleg Țulea în calitate de Ambasador al R. Moldova în Ungaria,

Surse diplomatice au declarat pentru INFOTAG că decizia privind demisia ministrului de Externe Oleg Țulea va fi luată în cadrul unei ședințe de Guvern care va avea loc miercuri după-amiază. Ulterior, președintele Igor Dodon va semna un decret privind remanierile de personal din Guvern.

Interlocutorul agenției nu exclude faptul că noul șef al MAEIE va fi consilierul prezidențial pentru politică externă Aurel Ciocoi, care a deținut această funcție din noiembrie 2019 până în martie 2020.

După ce Partidul Socialiștilor (PSRM) pro-prezidențial, în martie 2020, a creat o coaliție cu Partidul Democrat din Moldova (PDM), socialiștii au renunțat la funcția de ministru de Externe în favoarea PDM.

Oleg Țulea a mai deținut funcția de Ambasador al Moldovei în Ungaria, acreditat prin cumul în Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Croația și Comisia Dunării în perioada 2016 – 2020, înainte de a deveni Ministru de Externe.

În ajun, vorbind la un post de televiziune, președintele Igor Dodon a spus că „în viitorul apropiat vor fi remanieri în Guvern, care deja sunt puse în aplicare”.

„Cel mai probabil că premierul va rămâne. Dar vor fi schimbări în componența Guvernului, cred, că peste tot - în PDM și PSRM”, a spus Dodon.

Portalul cenzura.md, apropiat Partidului Socialiștilor, a scris miercuri că demisia lui Oleg Țulea din funcția de ministru va fi „în următoarele ore”.

„Care sunt motivele pentru o asemenea atenție acordată persoanei Oleg Țulea? În primul rând, nu se știe ce se va întâmpla după alegerile prezidențiale, din acest motiv e necesar de a fi siguri în această persoană din timp. În al doilea rând, este evident că Țulea nu este un candidat ideal pentru asigurarea unei „politici externe echilibrate”, iar recentele dispute între ambasadele României și Federația Rusă, cauzate de declarațiile ambasadorului român Daniel Ioniță, precum și de rezonanța publică asupra acestora, au accelerat dezvoltarea situației”, a scris portalul, subliniind că „MAEIE nu a reacționat în niciun fel la cuvintele scandaloase ale ambasadorului României”.

Miercuri, ziarul „Moldavskie vedomosti” a publicat un articol, în care Oleg Țulea este dur criticat pentru că în data de 10 septembrie a efectuat o vizită la Bruxelles, în cadrul căreia a vizitat sediul NATO și a discutat cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană (România) despre implementarea Planului individual de acțiune al parteneriatului RM-NATO (IPAP) pentru anii 2020-2022, a cărui implementare cu succes va fi o etapă importantă pentru tranziția la implementarea celei de-a doua faze (2024-2030).

„Țulea a asigurat că principala prioritate de politică externă a R. Moldova rămâne aderarea la UE, iar dezvoltarea cooperării NATO-UE este privită de Chișinău ca un factor care va conduce la integrarea țării în structurile europene”, se spune în articol.

Potrivit legii, decretele privind eliberarea și numirea miniștrilor sunt semnate de președinte la propunerea prim-ministru. În prezent, președintele Moldovei, Igor Dodon, și-a luat concediu din cont propriu. Pentru a semna decretele, el trebuie să-și încheie oficial vacanța.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.