Politică

ÎN UE TOATE UȘILE SUNT DESCHISE PENTRU PREȘEDINTELE ALES AL MOLDOVEI MAIA SANDU – DEPUTAT AL BUNDESTAG-ULUI GERMAN

24 noiembrie, 2020

„În Uniunea Europeană (UE), toate ușile sunt deschise pentru președinte ales al Republicii Moldova, Maia Sandu”, a declarat președintele Forumului germano-moldovenesc, deputatul Bundestag-ului german, Fritz Felgentreu.

Potrivit corespondentului agenției INFOTAG de la Berlin, în cadrul unei discuții cu genericul „Moldova după alegerile prezidențiale”, desfășurată luni seară, Fritz Felgentreu a spus că „Maia Sandu este foarte respectată și recunoscută în UE, în timp ce președintelui în exercițiu Igor Dodon i-a fost greu să găsească contacte la Bruxelles”.

„Germania este interesată să consolideze statutul de drept în Moldova și este gata să susțină cursul reformelor, iar victoria Maiei Sandu este un progres semnificativ. Nu exclud posibilitatea ca ea să fie invitată în Germania de Cancelarul german, Angela Merkel. Maia Sandu a reușit să mobilizeze alegători cu diferite opinii în jurul luptei împotriva corupției, soluționarea problemelor sociale și economice fără a le pune în fața unei alegeri – fie UE, fie Federația Rusă. Alegerea constantă între Occident și Est, care s-a instituit în Moldova în ultimele decenii, a dus doar la stagnare”, a spus el.

Potrivit lui, noul președinte al Moldovei a primit un mandat clar și bine definit de la popor.

„Maia Sandu are o mare autoritate morală, dar puterile președintelui sunt limitate. Pentru a-și îndeplini promisiunile, Sandu are nevoie de sprijin parlamentar. Dacă vor fi alegeri parlamentare anticipate, iar ea, împreună cu Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS), va reuși să transfere dinamica alegerilor prezidențiale la cele parlamentare, atunci se vor deschide noi oportunități”, a spus Fritz Felgentreu.

Deputatul Bundestag-ului german a subliniat că că, pentru a crea o majoritate parlamentară stabilă, vor fi necesare mari renunțări.

„Uniunea Europeană va monitoriza îndeaproape dezvoltarea situației din Moldova, fără a exercita vreo presiune din exterior. În același timp, asistența financiară din partea UE va fi, ca întotdeauna, condiționată de statutul de drept și de implementarea reformelor”, a conchis deputatul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.