Politică

PREȘEDINTELE ALES MAIA SANDU „NU VA PERMITE RESTRICȚIONAREA SUPLIMENTARĂ A PUTERILOR ȘEFULUI STATULUI”

25 noiembrie, 2020

Președintele ales Maia Sandu a spus că nu va permite restricții suplimentare asupra puterilor șefului statului. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta ea a declarat miercuri într-un briefing de presă.

Comentând zvonurile precum că președintele în exercițiu Igor Dodon și majoritatea parlamentară intenționează să limiteze puterile șefului statului înainte de învestirea noului președinte, Sandu le-a sfătuit „să nu testeze răbdarea oamenilor”. Anterior, s-a anunțat că Parlamentul ar putea elimina din subordinea președintelui Serviciul de Informații și Securitate, precum și Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat.

„Potrivit Constituției, președintele este comandantul-șef al forțelor armate, servește ca garant al suveranității naționale și al integrității teritoriale. Pentru executarea eficientă a puterilor, el deține anumite pârghii. Instituțiile de stat aflate sub autoritatea președintelui sunt deosebit de importante și nu ar trebui să devină subiectul negocierilor politice sau să fie subordonate cuiva, ca să le facă pe plac”, a spus Sandu.

Ea a reamintit că la alegeri au participat peste 1,6 mil. de persoane.

„Acești oameni au mers la vot pentru că cred în autoritatea președintelui de a schimba starea de lucruri. Recomand să nu testați răbdarea cetățenilor. Nu vă bateți joc de alegerea lor și nu propuneți inițiative neconstituționale periculoase, pentru că de altfel, pe propria piele, veți simți nemulțumirea acestor oameni”, a spus Sandu.

Ea a declarat că imediat după preluarea funcției, va schimba componența Consiliului Suprem de Securitate al țării.

„Voi aproba noua componență a Consiliului Suprem de Securitate. De la bun început vom discuta cele mai rezonante cazuri – furtul unui miliard, concesionarea aeroportului, finanțarea ilegală a partidelor politice”, a spus Sandu.

Ea s-a adresat concetățenilor și în limba rusă, menționând că oamenii „nu au votat pentru lozinci politice, ci pentru schimbări concrete”.

„Țara noastră a fost folosită de mult timp în scopuri personale, atât de cei care se numeau pro-europeni, cât și de cei care se numeau pro-ruși. Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de coeziune socială pentru a face față provocărilor complexe. Este important să prevenim divizarea socială de către cei care încearcă să câștige capital politic”, a spus președintele ales.

Sandu a numit drept „sarcină principală – schimbările interne din țară”.

„Nu voi spune că totul va fi bine în curând. Dar veți simți cu siguranță o schimbare spre bine. De aceea vreau să mă judecați după acțiunile mele și nu după minciunile răspândite de cei care fură bani publici și se tem de reformarea justiției”, a spus Sandu.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.11.26 11:18 Stiven
    Ajunge atita de mult promisiuni!
  2. 2020.11.26 11:19 Fima
    Este clar ca pace in Moldova in 2021 nu sa avem!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.