Politică

EXPERT: S-A FORMAT O MAJORITATE CRITICĂ ÎN MOLDOVA, URMEAZĂ O CRIZĂ GUVERNAMENTALĂ ŞI ALEGERI ANTICIPATE

04 decembrie, 2020

"În Moldova, Parlamentul are o majoritate critică şi este suficient ca cel puţin doi deputaţi independenţi să îşi schimbe din nou traiectoria şi ţara se va confrunta cu o criză guvernamentală şi cu alegeri anticipate", a declarat directorul Departamentului pentru regiunea Dunăre şi Marea Neagră din cadrul Institutului Naţional pentru Studii Strategice al Ucrainei, Artem Filipenko.

El a declarat pentru INFOTAG că "dezvoltarea evenimentelor în Moldova a fost în mare parte previzibilă".

"Aproape nimeni nu se aştepta ca Igor Dodon va părăsi puterea atât de uşor şi nu nu va încerca să reziste noului preşedinte ales. Dodon ar putea pierde totul - puterea, control asupra fluxurilor de numerar, sprijinul Rusiei. Şi având în vedere slăbiciunea instituţiei preşedinţiei în Moldova şi faptul că inaugurarea Maiei Sandu este programată pentru sfârşitul lunii decembrie, el a luat măsurile necesare pentru a-şi slăbi adversarul chiar de la început", a spus politologul.

El consideră că socialiştii au urmat un curs spre consolidarea electoratului lor, în primul rând, în rândul minorităţilor de limbă rusă şi naţionale.

"Sandu riscă să cadă în capcana aşteptărilor umflate, întrucât cu cât sunt mai mari aşteptările, cu atât este mai mare dezamăgirea. Astăzi, timpul lucrează împotriva ei şi, cu cât mai repede Parlamentul va fi dizolvat, cu atât mai bine e pentru ea. Pentru a pune presiune asupra Parlamentului, aşa cum s-a prezis, Sandu este nevoit să recurgă la proteste în stradă. La primul protest a ieşit în număr mic de persoane. Şi aici Renato Usatîi îşi poate spune cuvântul. În calitate de politician populist, el ar putea foarte bine să mobilizeze populaţia. Dar pentru Sandu însăşi, într-o perspectivă strategică, alianţa cu Usatîi este plină de multe riscuri, deoarece liderul Partidului Nostru poate fi cu greu atribuit adepţilor valorilor europene", a spus Filipenko.

Expertul ucrainean a reamintit că "nici Rusia cu interesele sale în Moldova nu a plecat nicăieri".

"Kremlinul continuă să-şi menţină influenţa politică şi economică în Moldova. Pentru acesta, victoria Maiei Sandu este o înfrângere morală. Prin urmare, Moscova va încerca să schimbe situaţia în favoarea sa", nu se îndoieşte politologul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.12.04 19:08 Svetlana
    Se vada odata ca expert este agresiv si este inpotriva Rusiei...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.