Politică

AMBASADORUL UCRAINEI: RELAȚIILE ÎNTRE MOLDOVA ȘI UCRAINA SUNT „CONDAMNATE” PENTRU A FI DE BUNĂ VECINĂTATE ŞI DE PARTENERIAT

11 ianuarie, 2021

Ucraina și Moldova sunt țări vecine și prietenoase, prin urmare, relațiile dintre ele sunt „condamnate” să fie de bună vecinătate și de parteneriat”, a declarat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marco Shevchenko, într-un interviu pentru noi.md.

Potrivit INFOTAG, el a subliniat că „cetăţenii Ucrainei și Moldovei au demonstrat sub diferite forme că vor să-și vadă țările ca făcând parte dintr-o mare familie europeană, iar în Ucraina, integrarea europeană și euro-atlantică sunt introduce în prevederi corespunzătoare ale Constituţiei”.

Ambasadorul consideră că viitoarea vizită oficială la Kiev a președintelui Republicii Moldova Maia Sandu „nu numai că va confirma acest lucru, ci va deschide și o fereastră largă pentru noi oportunități de cooperare reciproc avantajoasă între state”.

El a explicat de ce în ultimii ani președinții țărilor nu s-au întâlnit și nu au discutat probleme urgente.

„Ucraina a fost întotdeauna foarte sensibilă la orice fel de declarații care pun la îndoială integritatea și suveranitatea teritorială. Am început să reacționăm deosebit de brusc la astfel de manifestări după începerea războiului și ocupaţie temporară de către Rusia a Peninsulei Crimeea și a unor raioane din regiunile Doneţk și Lugansk ale Ucrainei. Din păcate, fostul președinte al Moldovei, I.Dodon, la un moment dat nu a putut evita o astfel de declarație în privinţa Crimeei ucrainene, ceea ce nu a putut să nu afecteze contactele ucrainene-moldovenești", a explicat Shevchenko.

Potrivit acestuia, Kievul a apreciat foarte mult faptul că președintele Moldovei va efectua prima sa vizită externă în Ucraina.

„Deoarece aceasta va fi prima întâlnire a președinților țărilor noastre din ultimii ani, șefii celor două state vor discuta o gamă largă de probleme. Aceasta este, desigur, lupta împotriva COVID-19, și eforturile comune de reducere la minimum a consecințelor negative, şi sprijinul reciproc pe arena internațională, și cooperarea economică, inclusiv în sectorul energetic, și noi proiecte de infrastructură menite pentru a facilita tranzitul și transportul, de asemenea, dezvoltarea turism reciproc și alte domenii de interes reciproc. Președinții vor discuta, de asemenea, despre sprijinul și cooperarea reciprocă pe calea realizării aspirațiilor europene ale Moldovei și Ucrainei ”, a spus diplomatul.

Commentarii [ 6 ] adaugă comentariu

  1. 2021.01.11 18:11 Veronica
    Ambasador Sevcenco stie mult mai mult de chit el a spus in interviu...
  2. 2021.01.11 18:19 Iurie
    Eachii garnii pan ucraineti!!!
  3. 2021.01.12 09:22 Viorel
    Sunbt de acord cu dl ambasador, asa si este.
  4. 2021.01.12 09:24 Victoras
    Acum, chint la noi la puterea a venit dna Sandu, Ucraina sa ajuta Moldovei, va spun sinceri, sa vedeti in timpul apropiat.
  5. 2021.01.12 09:25 Stanislav
    Eaca u noigo garne imea - Marco!
  6. 2021.01.12 09:27 SErafim
    Noi cu Ucraina trebue sa unim fortele noastre si integram in UE.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.