Politică

SOCIALIŞTII AU DEPUS O SESIZARE LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ PENTRU A CLARIFICA OBLIGAȚIA PREȘEDINTELUI DE A NUMI UN CANDIDAT LA FUNCŢIA DE PRIM-MINISTRU

19 ianuarie, 2021

Partidul socialist a depus marți o sesizare la Curtea Constituțională pentru a clarifica obligația președintelui de a numi un candidat la funcția de prim-ministru. Potrivit INFOTAG, deputatul Vasile Bolea a declarat acest lucru într-un briefing.

PSRM cere răspunsuri la șase întrebări: care este termenul limită în care președintele țării urmează să desemnez candidatul la funcția de prim-ministru, pe baza perioadei generale prevăzute de trei luni (după care, dacă cabinetul nu este format, se creează o condiție prealabilă pentru dizolvarea Parlamentului)?; refuzul președintelui de a desemna un candidat la funcția de prim-ministru este o încălcare gravă a Constituției?; care vor fi consecințele (pentru președinte) dacă premierul nu va fi numit timp de trei luni?; care sunt consecințele dacă președintele a numit un candidat la funcția de prim-ministru fără a ține cont de termenul limită de 45 de zile (când, în cazul a două încercări nereușite de a forma un cabinet, se creează o condiție prealabilă pentru dizolvarea Parlamentului) sau refuză să numească un candidat pentru a doua oară?; motivul dizolvării Parlamentului este că guvernul nu poate fi format timp de trei luni din cauza refuzului președintelui de a desemna un candidat?; ce se întâmplă dacă președintele consideră posibilă formarea unui nou guvern după consultări cu fracțiunile, dar după expirarea perioadei de 45 de zile?

„Trebuie să clarificăm situația cu privire la aceste probleme. Președintele ar trebui să ia aibă o poziție pro activă, să fie un mediator, nu o persoană care joacă rolul politic al unei singure fracțiuni parlamentare (PAS - „I.”). În aceste condiții, Curtea Constituțională trebuie să ofere răspunsuri clare, pe baza cărora președintele va trebui să acționeze în viitor”, a spus Bolea.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.