Politică

ORDINUL PRESEDINTELUI PRIVIND NUMIREA REPETATĂ A NATALEI GRAVILIŢA ÎN CALITATE DE CANDIDAT PENTRU FUNCŢIA DE PRIM-MINISTRU A PROVOCAT DISPUTE ÎN CADRUL ŞEDINŢEI CC

23 februarie, 2021

Constituționalitatea decretului prezidențial privind numire repetată a Nataliei Gavriliţa în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, în prezența unui alt candidat la majorităţii parlamentare, a provocat dispute între deputații PSRM și reprezentanții administrației prezidențiale. Potrivit INFOTAG, discuțiile au avut loc marți, în cadrul ședinței Curții Constituționale.

Unul dintre autorii demersului către Curtea Constituțională, socialistul Vasile Bolea, s-a referit la principiul echilibrului instituțional care, în cuvintele sale, „constituie fundamentul democrației”. El a subliniat că acest lucru implică interacțiunea dintre ramurile guvernamentale și controlul reciproc al acestora. Deputatul consideră că este incontestabil ca procesul de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru să se bazeze pe o decizie comună a președintelui și a Parlamentului (conform Constituției, președintele numește un candidat după consultarea fracțiunilor).

Bolea a menționat că, în conformitate cu una dintre deciziile Curții Constituționale din 2013, deciziile Curții sunt obligatorii, asemănătoare cu legea actuală. El a subliniat, de asemenea, că, potrivit rezoluției Curții Constituționale din 6 august 2020, președintele este obligat să numească un candidat propus de „o majoritate parlamentară absolută formalizată”. În opinia sa, Sandu a încălcat această obligație constituțională prin numirea repetată a Nataliei Gavriliţa.

Stamate, reprezentând poziția administrației prezidențiale, a spus că situația nu poate fi privită izolat de realitate.

Potrivit acesteia, actualul Parlament este caracterizat de „un număr fără precedent de cazuri de traseism politic, însoţit de corupția politică”. Stamate constată că, înainte de a desemna un candidat la funcția de prim-ministru, propus de majoritatea parlamentară, președintele trebuie să se asigure dacă majoritatea poate asigura guvernarea în interesul poporului, dacă candidatul său este potrivit pentru funcție. De asemenea, este necesar să puneţi întrebarea: există într-adevăr o majoritate parlamentară?

„Facțiunile care i-au propus lui Durleştean nu au intenții serioase de a-și asuma responsabilitatea pentru guvernarea țării, iar aprobarea guvernului de tranziție va duce doar la o tărăgănare a timpului, și având în vedere că PSRM a declarat anterior despre necesitatea organizării alegerilor anticipate în iunie, acest lucru va însemna că noul guvern va fi obligat să demisioneze practic imediat după aprobarea sa”, a spus Stamate.

Dezbaterile de la Curtea Constituțională au durat patru ore, ținând cont de o pauză de 30 de minute. Judecătorii s-au retras pentru deliberare, după care își vor anunța decizia.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.02.23 16:16 David
    Noi credem ca dna Sandu are dreptate!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.