Politică

PREȘEDINTELE A PREZENTAT CC OPINIA SA REFERITOR LA DIZOLVAREA PARLAMENTULUI

15 aprilie, 2021

Președintele Maia Sandu a prezentat Curţii Constituţionale (CC) opinia sa referitor la dizolvarea Parlamentului. Potrivit INFOTAG, declarația a fost făcută, joi, în cadrul ședinței Curții Constituționale, în care a fost expus punctul de vedere al şefului statului referitor la existența temeiurilor pentru dizolvarea Legislativ.

Președintele a menționat că, în sesizarea sa, ea a fost ghidată atât de spiritul, cât și de buchia Constituției. Ea consideră că sunt întrunite condițiile de dizolvare, prevăzute la articolul 85 al Legii fundamentale în cazul „imposibilității formării unui guvern în termen de trei luni” și în cazul în care „Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru un guvern, la data de 25 martie 2021, s-a constatat termenul de 45 de zile și cea de-a doua tentativă de formare a Guvernului a eşuat".

„Am ajuns la situația actuală, deoarece pe 23 decembrie 2020, pe baza unei decizii politice a PSRM, guvernul lui Ion Chicu a demisionat. De asemenea, actualul Parlament a fost ales conform unui sistem mixt şi a fost aprobat în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția”, a spus Sandu.

Sandu a menționat că două încercări de a numi un candidat la funcția de prim-ministru au fost făcute cu scopul de a forma un guvern responsabil, dar Parlamentul i-a respins pe ambii candidați. Sandu a subliniat că dizolvarea Parlamentului este o măsură excepțională care poate fi utilizată doar ca o ultimă soluție. Președintele consideră că acum în Republica Moldova este exact o astfel de situație: „obiectivul tuturor instituțiilor statului este de a urmări interesele cetățenilor, dar dacă una dintre ele nu îndeplinește această sarcină, Constituția sugerează o modalitate de realizarea a dreptăţii pentru cetățeni".

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.