Politică

OMUL DE AFACERI VEACESLAV PLATON O AMENINŢĂ CU JUDECATA PE PREȘEDINTA MAIA SANDU

31 mai, 2021

Cunoscutul om de afaceri Veaceslav Platon, căruia, la inițiativa Procuraturii, i-au fost retrase acuzațiile de implicare în furtul miliardului din bănci, intenționează să inten proces în instanța românească împotriva președintelui Moldovei Maia Sandu.

Potrivit INFOTAG, el a spus că „Sandu continuă să facă declarații calomnioase”.

„Prin urmare, o voi da în judecată în România, așa cum am făcut în cazul lui Plahotniuc. Amândoi sunt cetățeni ai României, iar instanțele de acolo, cel puțin, vor lua în considerare cu siguranță plângerea mea”, a spus omul de afaceri.

De asemenea, el intenționează să-o dea în judecată pe Sandu pentru că l-a acuzat în mod repetat de fraudă și maşinaţie.

„Când în timpul campaniei electorale, Sandu m-a acuzat că s-ar putea să pregătesc un al doilea furt din bănci, am depus o plângere în instanță. Dar a fost respins de patru ori fără explicații. Judecătorii se tem de procesele în care apare Sandu. Același lucru s-a întâmplat cu demersurile mele referotor la Plahotniuc”, a spus Platon.

Vineri, Procuratura Generală a renunțat la la învinuirea adusă lui Veaceslav Platon pentru comiterea furtului unui milliard de dolari din bănci în perioada 2014-2015. Procurorul Elena Ceruţa a anunțat în instanță că procurorii au renunțat la toate acuzațiile în cazul fraudelor bancare. Avocatul Ion Crețu a declarat reporterilor că procurorul a solicitat instanței nu doar achitarea clientului său, ci și returnarea cazului la Procuratură pentru a investiga acțiunile lui Ilan Şor și Vladimir Plahotniuc.

Imediat după aceea, președintele Maia Sandu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „a renunțat la acuzațiile împotriva grupării lui Platon”. Ea a scris pe facebook, exprimându-și opinia că „Grupul lui Platon este un pericol pentru securitatea statului”. Sandu a reamintit că “într-un stat de drept, este de datoria procuraturii și a sistemului judecătoresc să lupte cu grupările criminale” şi a solicitat Procuraturii să analizeze decizia sa din punct de vedere al legalității și al interesului național.”

Unii experți nu exclud că, după renunțarea la acuzațiile împotriva lui Platon, acesta poate cere despăgubiri pentru pierderile activelor ca urmare a condamnării sale pentru furtul bancar, în special pentru delapidarea a 800 de milioane de lei de la Banca de Economii.

Potrivit unor experţiţi pe piața de capital din Republica Moldova, în prezent nu este clar dacă Platon va da în judecată Banca Națională, statul în ansamblu sau dacă va cere despăgubiri de la Plahotniuc și Şor, pe care procuratura i-a numit beneficiarii furtului miliardului din bănci.

"Este destul de evident că odată cu achitarea “dosarului Platon” ar putea începe o nouă etapă", a spus interlocutorul agenției.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2021.05.31 14:14 Arcadie
    Acum el sa incepe partitura s-a...
  2. 2021.05.31 14:15 Paulina
    Ce inseamna asta, ca el sa intoarce pachete actiuni care el avea in Victoriabank, MAIB si MICB?
  3. 2021.05.31 17:06 David
    Interesant, ce el sa face mai departe?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.