Politică

PSRM ESTE „PROFUND ÎNGRIJORAT DE SITUAȚIA DIN MOLDOVA ȘI DE DECIZIILE NOULUI GUVERN”

10 septembrie, 2021

Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor (PSRM) își exprimă „profunda îngrijorare în legătură cu situația economică și cea politică din Republica Moldova, precum și din cauza deciziilor pe care le ia conducerea de vârf a țării – președintele, Parlamentul și Guvernul”. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta se relatează în rezoluția adoptată în urma reuniunii Consiliului care a avut loc în ajun.

Rezoluția a cuprinde „11 amenințări principale pentru țară și societate: scăderea nivelului apei în râul Nistru; creșterea vertiginoasă a prețurilor la carburanți și la mărfurile de primă necesitate; situația deplorabilă a fermierilor și producătorilor de mărfuri din Moldova; creșterea bruscă a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19, inclusiv cu noile tulpini, dar și reacția incompetentă a Guvernului țării la această provocare; haosul juridic al noii guvernări, implicarea în activitatea autorităților judecătorești și de anchetă, revenirea la practica vicioasă din perioada lui Plahotniuc și a lui Filat; încetarea investigației privind furtul miliardului din sistemul bancar al țării și concesionarea ilegală a aeroportului Chișinău; corupția și cumătrismul în procesul de numire în funcții publice; deciziile iresponsabile și necompetente ale noii guvernări, în special majorarea nejustificată a numărului de ministere și extinderea aparatului birocratic; renunțarea la politica externă echilibrată, cursul spre o confruntare dură cu partenerul nostru strategic principal – Federația Rusă; tensiunea în domeniul reglementării transnistrene; intenția autorităților Moldovei de a accepta refugiați din Afganistan în RM”.

„Tradițional, primele aprecieri ale activității guvernului sunt făcute la 100 de zile ale mandatului său. Cu toate acestea, deja poate fi remarcată incompetența noii conduceri a țării în frunte cu Maia Sandu și Partidul „Acțiune și Solidaritate”, precum și tentativele de a reinstala în țara noastră un regim dictatorial”, consideră socialiștii.

PSRM a constatat faptul că „Guvernul nu are o strategie de monitorizare a formării prețurilor pe piață și un plan de gestionare a creșterii prețurilor”.

„Guvernul nu este pregătit să ia măsuri vizavi de participanții la înțelegerile de cartel pe piața carburanților, în special din cauza că unii dintre ei au fost implicați direct în finanțarea campaniei electorale a Maiei Sandu și PAS”, se relatează în rezoluție.

De asemenea, Consiliul Republican al PSRM a condamnat „participarea președintelui Moldovei, Maia Sandu la un eveniment deschis anti-rusesc numit „Platforma Crimeea”.

„Ne exprimăm nedumerirea în legătură cu faptul că în cadrul vizitei Maiei Sandu la Kiev nu a fost abordat subiectul dezastrului ecologic de pe râul Nistru, provocat de construcția centralelor electrice de către Ucraina. Inexplicabil este și faptul că printre subiectele discutate nu s-a regăsit răpirea scandaloasă a judecătorului Nikolai Ceaus de către forțele de securitate ucrainești pe teritoriul Moldovei suverane”, se relatează în rezoluție.

Consiliul Republican al PSRM a decis organizarea unui congres extraordinar al Partidului la data de 18 decembrie, curent, unde vor fi discutate aceste, precum și alte subiecte.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.09.10 15:36 David
    Socialistii acum trebue sa consolideza partid, fara asa ceva ei ramin slab...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.