Politică

PARLAMENTUL EUROPEAN CONDAMNĂ ACȚIUNILE RUSIEI ÎNTREPRINSE PE TERITORIUL ȚĂRILOR PARTENERIATULUI ESTIC

13 octombrie, 2021

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European va elabora un proiect de rezoluție prin care condamnă „participarea Rusiei în conflictele de pe teritoriul statelor, care participă la programul Parteneriatul Estic al Uniunii Europene: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina, precum și creșterea de către Moscova a potențialului său militar în regiune și la granițele sale cu aceste țări”.

Potrivit agenției INFOTAG, aceste declarații sunt incluse în proiectul de rezoluție, care este prezentat în raportul preliminar al Comisiei privind punerea în aplicare a politicii externe și de securitate a UE.

„Parlamentul European... condamnă participarea directă și indirectă a Rusiei în conflictele armate, în ocuparea teritoriilor și consolidarea potențialului militar în regiune sau la hotarele cu aceste state”, se menționează în proiectul de rezoluție.

În acesta se exprimă sprijinul pentru statele membre ale Parteneriatului Estic, în mod special cele care au optat pentru calea integrării europene (Ucraina, Georgia și R.Moldova), „în asigurarea respectării libertăților fundamentale și continuarea reformele necesare”.

În același timp, se menționează că sprijinul oferit din partea Uniunii Europene depinde de progresele concrete înregistrate în procesul de implimentare a acestor reforme.

În luna septembrie, deputații Parlamentului European au aprobat un raport în care se solicită o reconsiderare a relațiilor cu Moscova. Documentul, printre altele, propunea „să se lupte împotriva interferenței Rusiei în afacerile UE și ale țărilor din Parteneriatul Estic”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.10.13 17:25 Svetlana
    Ei cred ca asta sa ajuta Moldovei, da in realitatea pentru Chisinau asta nu da nimic...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.