Politică

AMBASADORUL RPC, YAN WENBIN, CONSIDERĂ CĂ CHINA ȘI MOLDOVA AU ACELAŞI OBIECTIV ISTORIC - REUNIFICAREA PATRIEI

10 august, 2022

Republica Populară Chineză (RPC) și Republica Moldova se confruntă cu aceeași sarcină istorică - finalizarea procesului de reunificare a patriei mame, a declarat ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin. După cum transmite Infotag, într-un articol publicat pe site-ul ambasadei, diplomatul a remarcat că „China are problema Taiwanului, iar Moldova are problema Transnistriei”.

„Am observat că după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, mulți prieteni moldoveni și-au exprimat înțelegerea și sprijinul față de China. De fapt, peste 170 de țări și organizații internaționale din lume au declarat public că aderă cu fermitate la principiul unei singure Chine și sprijină China în a-și proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a spus ambasadorul.

El a relevat că „Taiwanul a fost o parte integrantă a teritoriului Chinei din cele mai vechi timpuri”.

„Cele două părți ale strâmtorii Taiwan nu s-au reunit încă, dar faptele istorice, politice și juridice conform cărora ambele părți ale strâmtorii Taiwan aparțin unei singure China sunt incontestabile”, a spus diplomatul.

Ambasadorul a remarcat că „Statele Unite au folosit întotdeauna problema Taiwanului ca un instrument pentru a stopa dezvoltarea Chinei și pentru a-și menține hegemonia unipolară”.

„Dorința Statelor Unite este să mențină separate celor două părți ale strâmtorii Taiwan pentru o lungă perioadă de timp ca metodă optimă de a realiza în Taiwan „independența pașnică”, ba chiar să folosească problema Taiwanului pentru a întrerupe procesul de dezvoltare și modernizare a Chinei. Vizita lui Pelosi în Taiwan este o escaladare fără precedent a așa-ziselor relații oficiale substanțiale ale SUA cu Taiwan și strategia sa de a se folosi de Taiwan pentru a constrânge China”, a spus diplomatul.

Enumerând acţiunile suplimentare ale Chinei în strâmtoarea Taiwan, ambasadorul a spus că măsurile Chinei de a-și proteja suveranitatea națională și teritoriul sunt „necesare, legale și rezonabile”.

Ambasadorul chinez subliniază că „problema Taiwanului este exclusiv afacerea internă a Chinei”.

„Problema Taiwanului și cea a Ucrainei sunt doua lucruri total diferite ca natură. Sunt persoane care, cu rea intenție, leagă criza ucraineană de chestiunea Taiwanului sau chiar încearcă să „ucrainizeze” problema Taiwanului, lucru care nu va reuși niciodată”, a subliniat Yan Wenbin.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2022.08.10 17:05 Robert
    Ambasadoir are o suta de procente dreptate, asa si este.
  2. 2022.08.10 17:07 Elena
    Nu degraba China sa rezolva aceasta problema.
  3. 2022.08.10 17:10 Lila
    Eu personal cred tare mult in sincerityatea dl Yan Wenbin/
  4. 2022.08.10 17:11 Vlada
    China este foarte mare si foarte dezvoltata tara in lume, ea este in starea sa rezolva acest conflict fara tensiune mare.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.