Politică

OPOZIȚIA INIȚIAZĂ VOTUL DE CENZURĂ ÎMPOTRIVA MINISTRULUI JUSTIȚIEI DIN MOLDOVA

15 noiembrie, 2022

Blocul parlamentar de opoziție al comuniștilor și socialiștilor (BCS) va iniția săptămâna aceasta un vot de neîncredere față de ministrul justiției, Sergiu Litvinenco.

După cum transmite Infotag, deputatul BCS Vasile Bolea a declarat, marți, la un briefing, că săptămâna trecută a fost „neagră” pentru societatea moldovenească, din cauza publicării corespondenței acestui ministru, care din primele zile ale numirii sale „a promovat reforma justiţiei în țară” .

În opinia sa, Litvinenco ar trebui să demisioneze imediat.

„Este un mincinos. La început, a negat autenticitatea corespondenței despre modul în care au organizat, iar apoi au fost organizate concursuri „sub dictare” cu un scop evident. Cu toate acestea, mulți dintre cei cu care a corespondat au confirmat autenticitatea informațiilor. După aceasta, vedem că ministrul justiției deja tăce și nu știe ce să facă. Îl vom ajuta în acest sens. Trebuie să plece”, a spus Bolea.

Vicepreședintele parlamentului din partea BCS, Vlad Bătrîncea, a remarcat că rezultatele tuturor concursurilor din ultimul an ar trebui să fie anulate și să fie organizate concursuri noi „transparente, cu participarea profesioniștilor incoruptibili în calitate de candidați”.

Potrivit opoziției, ministrul justiției ar trebui exclus din Consiliul superior al procurorilor, pentru că printre atribuțiile sale se numără „urmarea unei politici de reforme”, dar „nu amestecul direct în derularea concursurilor”.

Bătrîncea consideră că toate numirile în funcții de conducere din ultima perioadă au fost efectuate de PAS-ul de guvernământ „cu un grad maxim de politizare, iar în Consiliul superior al procurorilor și în Consiliul superior al magistraturii ar trebui să se afle specialiștii imparțiali din punct de vedere politic”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.