Social

​PCRM VA SOLICITA CONVOCAREA SESIUNII EXTRAORDINARE A PARLAMENTULUI PENTRU EXAMINAREA SITUAŢIEI PRIVIND LIBERTATEA PRESEI ÎN REPUBLICA MOLDOVA

15 ianuarie, 2014

„Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), de opoziţie, va solicita în timpul apropiat întrunirea sesiunii extraordinare a parlamentului pentru examinarea situaţiei privind libertatea presei din Moldova”, a comunicat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul comunist, Grigore Petrenco.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, deputatul a motivat această intenţie prin faptul că în primele zile ale lunii ianuarie „în privinţa noţiunilor „libera exprimare a opiniei” şi „libertatea presei” în republică a fost săvârşit un atac fără precedent”.

„Toţi noi – societatea şi politicienii, am devenit martorii a cum a fost întreruptă difuzarea a trei posturi TV – RTR-Moldova, Accent TV şi Jurnal TV. Aceste acţiuni sunt rezultatul presiunii exercitată asupra operatorilor de televiziune prin cablu, care, după cum am aflat, au fost intimidaţi şi şantajaţi încă din toamna anului 2013. Doar summitul de la Vilnius a oprit temporar aceste acţiuni, provocate de cunoscutul oligarh Vladimir Plahotniuc şi subordonaţii săi. Însă, deja în anul curent, acţiunile lor au avut sorţi de izbândă: posturile TV au fost lipsite de posibilitatea de a fi difuzate. PCRM consideră cele întâmplate – continuarea acţiunilor murdare ale oligarhului şi solicită tragerea acestuia la răspundere”, a spus Petrenco.

Acesta a atras atenţia că impunitatea lui Plahotniuc şi a echipei sale a devenit posibilă doar datorită toleranţei colegilor săi din Coaliţia de guvernământ şi, deoarece Partidul Democrat, vicepreşedintele cărui este, controlează marea parte a organelor competente din ţară.

Secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean, a mulţumit organizaţiile internaţionale şi nonguvernamentale, care, în mod unic şi operativ, au reacţionat la acest atentat la libertatea cuvântului.

„Doar rapiditatea şi tonul protestatar al acestor declaraţii a ajutat posturile TV să-şi redobândească dreptul la difuzare. Situaţia este de aşa gen că dacă nu ne vom opune într-un front unic contra „personajului Plahotniuc – mâine va fi deja târziu”. Moldova, ca stat, va înceta a mai exista”, a declarat deputatul comunist.

Muntean a mai promis că PCRM va întocmi o adresare la Procuratura Generală cu solicitarea de a-i trage la răspundere pe Plahotniuc şi pe cei mai zeloşi ajutori ai săi în baza unui şir de articole ca : „Şantaj”, „Uzurparea puterii”, „Abuz de putere”, „Cenzură”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.