Social

O ANTRENOARE MOLDOVEANCĂ DE HIPISM SE AFLĂ ÎN STARE GRAVĂ ÎN URMA UNEI TRAUME

20 ianuarie, 2014

Antrenoarea moldoveancă de hipism, Irina Bordeianu, se află în stare gravă în urma unei traume primite în timpul muncii sale în Turcia. Ajutorul necesar i-l acordă membrii unui grup de iniţiativă. Despre aceasta i-a comunicat corespondentului „INFOTAG” membrul grupului de iniţiativă, Melisa Murat.

„Din vara 2013 Irina Bordeianu activa ca antrenor şi îngrijea caii. La începutul anului curent un cal a lovit-o cu copită. Am transportat-o la spital, unde a suportat o intervenţie chirurgicală complicată, fiindu-i înlăturată partea din creier care a fost afectată. Patru ore aceasta s-a afla în secţia de reanimare. Actualmente viaţa ei se află în afara pericolului, însă starea sa rămâne gravă şi necesită ajutor”,a comunicat Murat.

Potrivit spuselor sale, membrii grupului de iniţiativă din rândurile celor, pe care îi antrena Irina Bordeianu, au organizat venirea la Istambul a fiicei sale de 15 ani şi a mamei, de 60 ani, care, la momentul actual, o îngrijeşte. Însă, în această poveste au rămas multe probleme nesoluţionate. Grajdul SIPAHI OCAGI BINICILIK KULUBU (Istanbul), unde lucra oficial, nu doreşte să achite operaţia care costă circa $70 mii. Directorul executiv al instituţiei, Suleyman Achi, spune că cheltuielile trebuie suportate de Federaţia de Hipism a Turciei, care a permis acest incident şi nu încheiat la timp un contract de asigurare pe numele Irinei Bordeianu.

„Dar, problema este că, potrivit legilor turce, fără asigurare Irinei nu trebuiau să-i permită să muncească la acest post. Acum s-a creat situaţia când nimeni nu doreşte să achite operaţia. În ajun, pe 16 ianuarie, Bordeianu a fost externată. Ea are nevoie de îngrijiri permanente. În cazul în care datoria nu va fi achitată, spitalul este pregătit să atace angajatorul în instanţa de judecată. Care vor fi urmările acestui incident nu se ştie”, a menţionat Murat.

Potrivit avocaţilor, cu care s-au consultat membrii grupului de iniţiativă, în cazul dat este vorba de o traumă la locul de muncă şi angajatorul este obligat să achite nu doar tratamentul dar şi compensaţii. Melisa Murat a comunicat agenţiei „INFOTAG” că există martori oculari care pot confirma că Irina muncea la grajd şi elevii care frecventau şcoala de hipism erau foarte mulţumiţi de activitatea sa.

„Ne-a mirat reacţia ambasadei Moldovei în Ankara. Timp de câteva zile nu ni se răspundea la apelurile telefonice, apoi ni s-a propus să venim la Ankara pentru a lua o decizie oficială. Chiar şi diplomaţii din cadrul ambasadei Rusiei, unde de asemenea ne-am adresat, s-au mirat de un astfel de comportament al reprezentanţei diplomatice a Moldovei. Mai târziu am aflat că diplomaţii moldoveni au venit la Istanbul, însă eu deja plecasem şi nu ştiu dacă au fost întreprinse careva măsuri. În orice caz, ştiu că problema a rămas nesoluţionată, iar cetăţeanca Moldovei necesită de urgenţă ajutor”, a spus Murat.

„INFOTAG” precizează: Agenţia „INFOTAG” va urmări evoluţia acestei situaţii. Dacă cineva poate acorda vreun ajutor concret, agenţia „INFOTAG” dispune de numerele telefonice ale directorului executiv al grajdului SIPAHI OCAGI BINICILIK KULUBU, Federaţiei de Hipism a Turciei şi mamei Irinei Bordeianu – Alevtina Socolova.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.