Social

UCRAINA SOLICITĂ ASIGURARE FINANCIARĂ DIN PARTEA CETĂȚENILOR DIN MOLDOVA CARE INTRĂ ÎN ŢARĂ

28 ianuarie, 2014

Ucraina a instituit noi reguli de intrare în țară pentru cetățenii străini, inclusiv cei din Republica Moldova, care de acum încolo trebuie să dețină o ”asigurare financiară” de circa $600 pentru a tranzita prin Ucrain, precum şi bani pentru fiecare zi de aflare în ţară.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, guvernul ucrainean a adoptat această decizie încă la începutul lunii decembrie 2013, făcând trimitere la practica internaţională, dar grănicerii abia recent au început să aplice cerința mai sever, dar selectiv, fiind înregistrate deja mai multe conflicte cu cei care traversează frontiera.

Situația creată a făcut obiectul discuțiilor în cadrul recentei întrevederi a viceministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iulian Groza, cu Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov. Anterior, și România a pus în aplicare cerințe similare de ”asigurare financiară” în privința cetățenilor Republicii Moldova.

Experţii moldoveni nu exclud că cerinţele mai stricte în privinţa cetăţenilor Moldovei au fost generate de declaraţiile unui şir de politicieni şi posturi TV din republică, care au susţinut acţiunile manifestanţilor din Piaţa Independenţei din Kiev. Motiv pentru tulburările naţionale din Ucraina, care deja s-au soldat cu victime, a servit refuzul preşedintelui Victor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.