Social

RESTAURAREA CONACULUI MANUC BEY DE LA HÂNCEȘTI SE VA FACE DIN FONDURI NAȚIONALE ȘI EUROPENE

05 februarie, 2014

Restaurarea Complexului istorico-arhitectural Conacul parc Manuc Bey de la Hâncești se va face din fonduri naționale și europene și va costa circa 2 mil. de euro.

Cea mai mare parte a banilor, 1,82 mil. de euro, vor fi acordați de Uniunea Europeană în cadrul proiectului ”Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și Conacului Blesciunov”, prin programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova. Alți 23 mil. de lei vor fi alocați de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac, a menţionat miercuri, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului transfrontalier, că reabilitarea conacului reprezintă un obiectiv ambițios al Consiliului raional Hâncești, pentru care în ultimii ani au fost depuse numeroase eforturi.

”Cert este că dacă nu se făceau investiții, atunci în următorii 5-10 ani acest monument arhitectural de importanță națională urma să fie pierdut irecuperabil. Scopul nostru este să transmitem generaţiilor viitoare nu ruine, ci un complex restaurat, cu care să se poată mândri”, a spus preşedintele raionului, precizând că actualele ruine ale complexului vor fi transformate într-un splendid complex arhitectural.

Grigore Cobzac a mai menționat că concepția de restaurare a monumentului presupune nu pur și simplu restaurarea conacului, dar și transformarea acestuia într-un centru multifuncțional, unde vor fi organizate conferințe, mese rotunde, întruniri oficiale, concerte, diverse evenimente cu caracter economic și social.

”Dorim să transformăm conacul într-un obiectiv viu care să atragă elevi, studenți, oameni de afaceri, turiști atât din țară, cât și de peste hotare. Mai mult, intenționăm să creăm un circuit turistic raional, în care să fie incluse mai multe obiective turistice din raion, iar cireașa de pe tort, evident, o va reprezenta Conacul Manuc Bey”, a precizat pentru reporterul ”INFOTAG”, președintele raionului.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a menționat că ”a venit timpul să punem punct ruinării și degradării monumentelor istorice și să implementăm proiecte care ar contribui la restaurarea și punerea în valoare a acestora”.

”Prin acest proiect transfrontalier trebuie să distrugem frontierele. Colaborarea între partenerii proiectului trebuie să fie una cât mai eficientă pentru a reuși realizarea obiectivelor trasate. Acum este important să depunem toate eforturile pentru a duce la bun sfârșit acest proiect important”, a spus Filat.

Directorul Agenţiei Naţionale Arheologice, Vlad Vornic, a menționat că potrivit legislației în vigoare, în vara anului 2013, la Manuc Bey au fost realizate lucrări arheologice preventive.

”În rezultatul săpăturilor, arheologii au reușit să recupereze blazonul dinastiei Manuc Bey, numeroase elemente arhitecturale, dar și să descopere urmele unui havuz care avea dimensiunile de 8x8 m. Toate aceste descoperiri le vor permite restauratorilor să-i dea conacului aspectul de altă dată”, a spus directorul Agenției.

Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a precizat că dacă în toate raioanele țării vor fi realizate astfel de proiecte, atunci în câțiva ani fața Republicii Moldova poate fi schimbată radical.

”Avem foarte multe conace pe întreg teritoriul țării care, din păcate, se ruinează, iar autoritățile nu manifestă interes pentru a le restaura. Unica soluție este instituirea parteneriatelor publice-private care ne-ar permite să punem în valoare aceste comori istorice și arhitecturale. Cred că a venit timpul ca oaspeții noștri de peste hotare să fie întâlniți nu doar la Mileștii Mici, dar și în incinta unor astfel de complexe culturale de valoare incontestabilă”, a menționat Ion Ștefăniță.

Arhitectul Eugen Bâzgu a precizat că în procesul de proiectare a lucrărilor de restaurare a conacului au fost utilizate fotografii de epocă descoperite în unele arhive din ţară şi străinătate.

Lucrările presupun restaurarea şi reconstrucţia Conacului, a Turnului de pază, a Castelului vânătoresc, Casei Manuc Bey, Casei Vechilului şi a Grajdului. De asemenea, va fi amenajat şi înverzit teritoriul. Inițiatorii proiectului își propun drept scop mobilarea interiorului conacului cu mobilier de epocă și să-i dea acestuia aerul și splendoarea de altădată.

Potrivit caietului de sarcini, reabilitarea conacului urmează să fie finalizată până la 31 august 2015.

”INFOTAG” precizează: Conacul lui Manuc Bey a fost construit la începutul secolului XIX, de către diplomatul şi negustorul de origine armeană Manuc Bey Mirzoian. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial Complexul a fost distrus, iar în perioada sovietică a fost folosit în calitate de sediu a unor instituții de învățământ.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.02.05 17:31 ina
    sa fie intr-un ceas bun si sa avem un exemplu de succes ca lucrurile se pot schimba la acest capitol.
  2. 2014.02.05 19:30 Tim
    Nu pot intelege cum de ajung asemenea monumente intr-o strare atat de degradata.

    A cui este vina?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.