Social

​AMNESTY INTERNATIONAL: VINOVAŢII PROTESTELOR DIN APRILIE 2009 POT RĂMÂNE NEPEDEPSIŢI

31 martie, 2014

Peste o săptămână expiră termenul de cinci ani, în decursul cărora cei ce se fac vinovaţi de evenimentele din 7 aprilie 2009, pot fi traşi la răspundere penală. Despre aceasta a comunicat directorul Executiv al Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu, în cadrul unei acţiuni de protest, desfăşurată duminică, în faţa parlamentului.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, peste 50 de oameni au adus un sicriu, o piatră funerară şi o coroană de flori la acţiune de protest de lângă parlamentul Moldovei, solicitând autorităţilor anchetarea cazurilor şi pedepsirea celor vinovaţi.

Pereteatcu consideră că după cinci ani de promisiuni din partea guvernului „date victimelor torturilor, mulţi dintre ei sunt nevoiţi să părăsească Moldova”.

„Unde e legea şi justiţia? Le avem oare? Putem oare vorbi despre un stat de drept în condiţiile în care am ajuns la expirarea termenului de prescripţie, iar vinovaţii nu au fost pedepsiţi?! Solicităm conducerii ţării un răspuns şi solicităm adevărul despre 7 aprilie 2009”, a spus ea.

Reprezentanţii Asociaţiei pentru drepturile omului şi advocacy Promo-LEX de asemenea consideră că „urmărirea penală în dosarele 7 aprilie a fost și este ineficientă din motivul activității proaste a procurorilor”.

Potrivit spuselor lor „organele procuraturii și alte organe cu atribuții de exercitare a urmăririi penale trebuie să-și fortifice capacitățile de investigare a infracțiunilor de tortură, iar parlamentul trebuie să asigure realizarea rapidă a reformei procuraturii, în conformitate cu standardele internaționale”.

„INFOTAG” precizează: Din 7 aprilie 2009 au fost înregistrate 108 plângeri ale victimelor comportamentului violent al poliţiei. În acea zi, la Chişinău cei nemulţumiţi de rezultatele alegerilor au organizat dezordini, în cadrul cărora au fost distruse şi incendiate clădirile parlamentului şi administraţiei preşedintelui. Poliţiştii nu au aplicat forţa faţă de protestatari, însă, apoi mulţi tineri au fost reţinuţi şi interogaţi.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.