Social

​GUVERNUL A PROMIS PÂNĂ LA 1 MAI SĂ IA O DECIZIE PRIVIND MAJORAREA SALARIILOR PEDAGOGILOR

11 aprilie, 2014

Guvernul promite până la 1 mai să ia o decizie privind majorarea salariilor pedagogilor. Anunţul a fost făcut vineri, în cadrul mitingului profesorilor, de către prim-ministrul Iurie Leancă.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, la acţiunea de protest din scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet s-au adunat, conform estimărilor poliţiei, 1,5-1,7 mii de oameni. Ei au scandat „Educaţia – prioritate naţională!”, „O muncă decentă – baza unui trai decent!”, „Susţineţi pedagogii, finanţaţi educaţia!”, „Vrem un trai decent!”, „Solicităm majorarea salariilor!”, „Cerem respect!”.

Leancă a încercat să asigure manifestanţii că „dacă salariul profesorilor nu a fost majorat de la începutul anului nu înseamnă că guvernul şi Ministerul nu-şi doresc acest lucru”.

„Problema este lipsa de surse. Guvernul doreşte şi aspiră ca salariul profesorilor să nu fie mai mic de mediul pe economie. Vom căuta surse interne, sperăm la susţinerea Băncii Mondiale. De asemenea, România a acordat 20 mil. euro pentru acordarea asistenţei necesare grădiniţelor de copii şi şcolilor”, a spus premierul.

Şeful Cabinetului de miniştri a spus că ştie despre problemele pedagogilor din experienţă proprie, deoarece părinţii săi au fost profesori.

„Tatăl meu a devenit sur la cap la 30 de ani, ştiu cât de grea şi responsabilă este această profesie. Noi facem tot posibilul pentru ca această muncă să fie apreciată. Pentru noi nu există un obiectiv mai important ca îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi trai a cetăţenilor noştri. Nu pentru asta am obţinut liberalizarea regimului de vize cu ţările Uniunii Europene ca cetăţenii noştri să plece din ţară. Dimpotrivă, dorim să le creăm condiţii pentru a munci acasă, în ţara lor”, a spus Leancă.

Şeful executivului a rugat manifestanţii să ia o pauză de 20 de zile, pentru a face calculele şi a stabili sursa finanţării, ceea ce nu este uşor.

La finele mitingului sindicatele şi pedagogii au adoptat o rezoluţie, în care au confirmat solicitarea de a majora salariile pentru toate categoriile cu 50%, precum şi majorarea burselor studenţilor.

„INFOTAG” precizează: În 2013 salariile profesorilor s-au majorat cu mai puţin de 8%, iar luând în calcul inflaţia şi mai puţin. Un profesor începător primeşte mai puţin de 1 mie lei. Din această cauză tinerii specialişti nu doresc să activeze după specialitate şi pleacă peste hotare. Prin urmare, în rândurile profesorilor sunt mulţi pensionari, iar deficitul de profesori este de circa 2 mii de persoane. Salariul mediu al pedagogilor este puţin peste 3 mii de lei, mediul pe economie fiind de 3,7 mii lei. În Moldova sunt circa 120 mii de profesori.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.04.12 15:43 Elena
    Cu asa salarii mizere ma mir cum de mai rezista profesorii?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.