Social

CCA A SUSPENDAT LICENȚA DE EMISIE A POSTULUI „ROSSIA 24” ȘI A SANCȚIONAT ALȚI PATRU RADIODIFUZORI

04 iulie, 2014

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a suspendat vineri licența de emisie a postului „Rossia 24” și a sancționat alți patru radiodifuzori - „Prime”, „TV 7”, „RTR Moldova”, ”Ren TV Moldova”, care retransmit emisiuni analitice din Federația Rusă, pentru „nerespectarea principiului echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii în cadrul emisiunilor informative”.

Potrivit agenției „INFOTAG”, la propunerea președintelui CCA, Marian Pocaznoi, radiodifuzorii „Prime” și „TV 7” au fost sancționați cu avertizare publică, având în vedere că sunt la prima abatere de acest gen, iar „RTR Moldova” și „Ren Moldova”, care nu sunt la prima abatere - cu amendă maximă în mărime de 5,4 mii lei.

Cea mai gravă sancțiune a fost aplicată postului „Rossia 24”, care retransmite integral emisiunile din Federația Rusă, – suspendarea emisiei pentru jumătate de an, ținând cont că la acest post au fost depistate cele mai mari derogări de la Codul Audiovizualului.

Sancțiunile au fost aplicate după ce CCA a monitorizat timp de două săptămâni, în luna aprilie curent, respectivii radiodifuzori, primind din partea deputatului liberal-reformator Ana Guțu o solicitare ca „buletinele de știri şi emisiunile de dezbateri politice produse în Federaţia Rusă şi distribuite pe teritoriul Republicii Moldova să fie înlocuite cu alte emisiuni”.

Membrii CCA s-au arătat nemulțumiți de faptul că în urma monitorizării niciunul dintre radiodifuzori nu respectă obligația, stipulată în Codul Audiovizualului, ca 80% din emisiunile informativ-analitice să fie transmise în limba română.

„Radiodifuzorii trebuie să respecte Codul și să activeze după standardele în domeniu. De aceea revenirea în legalitate a postului „Rossia 24” va avea loc doar după ce va fi respectată obligația ca 80% din emisiunile analitice să fie difuzate în limba română”, a spus președintele CCA.

Membrul CCA, Dinu Ciocan, a fost de acord cu faptul că cea mai gravă situație a fost atestată în cazul postului „Rossia 24”, având în vedere că în cadrul emisiunilor analitice era prezentat un singur punct de vedere în cazul conflictului cu Ucraina.

„Este o singură sursă și una manipulatoare cu scopul de a dezinforma. Acest canal TV nu ar trebui să aibă loc în lista canalelor de distribuție în Republica Moldova”, a spus Ciocan.

Membru CCA Mariana Hadârcă-Onceanu a precizat că potrivit Codului Audiovizualului, „retransmisia nu îl absolvește pe radiodifuzor de responsabilitatea privind conținutul materialului retransmis”.

„Dacă emisiunile retransmise ar difuza material cu caracter pornografic, atunci tot nu ați fi responsabil de conținutul retransmis?”, s-a adresat Mariana Hadârcă-Onceanu reprezentantului postului „Rossia 24”, care a încercat să se apere spunând că „responsabilitatea conținutului materialului îi revine autorului”.

În opinia membrului CCA, monitorizarea efectuată reprezintă un material important care documentează și aduce probe despre încălcarea principiului democrației.

„Cea mai mare încălcare depistată este nerespectarea pluralismului de opinie. Raportul prezintă date statistice când într-o singură emisiune este susținută o singură opinie - este denigrată poziția Ucrainei și apărată poziția separatiștilor. De fapt, prin aceste emisiuni este promovată politica Federației Ruse și a politicienilor de acolo. Grav nu este doar faptul că nu există pluralism, dar că este promovată o anumită poziție a Rusiei în RM. Într-o emisiune de o oră jumătate – timp o oră și 20 de minute sunt prezentate informații negative despre Ucraina și doar câteva minute informație pozitivă”, a spus ea, precizând că „în acest caz nu mai este vorba de libertate de expresie”.

Un alt lucru grav, în opinia Marianei Hadârcă-Onceanu este „promovarea violenței și instigarea la ură în cadrul emisiunilor informative retransmise în Moldova”.

„Prin expresiile folosite este justificată înarmarea și este promovată ura și dezbinarea interetnică. De asemenea, este încălcat dreptul publicului la informare corectă. Manipularea este o denaturare ușoară. În acest caz însă este vorba de propagandă”, a spus membrul CCA, precizând că „sancțiunile aplicate i se par prea blânde”.

Membrul CCA Iurie Colesnic a menționat că „Rusia interzice produsele moldovenești pe piața sa, fără a lua în calcul că există anumite acorduri internaționale care trebuie respectate”.

„În acest caz, noi nu facem altceva decât să ne protejăm spațiul nostru mediatic de propaganda rusească. Pentru asta suntem acuzați de cenzură, însă a spune minciuni 24 din 24 de ore nu este cenzură. Noi suntem datori să facem o delimitare clară între adevăr și minciună”, a spus Colesnic.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.