Social

​NICOLAE ANDRONIC: CONCEPȚIA DE REFORMARE A PROCURATURII NU ÎI PERMITE SĂ DEVINĂ INDEPENDENTĂ

07 iulie, 2014

„Un act de tocmeală politică” – astfel ex-vicepremierul Nicolae Andronic, președintele primei comisii pentru reforma juridică și judecătorească din anul 1994, a calificat Concepția de Reformare a Procuraturii Moldovei, aprobată de parlament pe 3 iulie.

Solicitat de reporterul agenției „INFOTAG”, fostul parlamentar a spus că consideră Concepția „cel mai rușinos document, adoptat în R.Moldova cu scopul modificării și îmbunătățirii activității procuraturii”.

„Se vede cu ochiul liber că în tot acest răstimp cât s-a elaborat Concepția, disputa principală a avut ca obiect nu modul în care poate fi transparentizată și îmbunătățită activitatea acestei instituții importante a statului, ci faptul cine o va controla. Regret timpul irosit în zadar și banii pe care Uniunea Europeană i-a oferit autorităților Republicii Moldova pentru reformarea procuraturii țării. Conform documentului, nu se poate spune nimic despre standardele europene înalte, cărora procuratura și personalul său trebuie să le corespundă. Dacă să fim sinceri, trebuie să recunoaștem că toate tentativele de reformare a activității procuraturii în R.Moldova s-au rezumat la faptul din care structură va face parte procuratura – cea a guvernului sau a magistraturii. Și încercarea actuală s-a redus la un singur lucru: cine va influența procuratura”, a opinat Andronic.

În viziunea sa, acordul deputaților din Partidul Liberal Democrat (PLDM) de a vota o astfel de redacție a Concepției de Reformare a Procuraturii înseamnă că între PLDM și Partidul Democrat (PDM) a avut loc un act de tocmeală politică. „În urma acesteia, PLDM ar urma să câștige la alt capitol, pentru că în privința Concepției de Reformare a Procuraturii a pierdut vizibil, cedând multe în fața PDM”, a notat Andronic.

El a estimat că în Consiliul procurorilor vor ajunge procurori care, pe de o parte, vor executa comanda politică – pe cine și cum să judece, iar pe de altă parte, părțile își vor rezolva și propriile interese mercantile”.

„În viziunea mea, în Concepția de Reformare a Procuraturii nu există nimic în afară de cârdășia politică vizibilă a liderilor PLDM și PDM, care, adoptând acest act, a aruncat praf în ochii europenilor, care au dat bani pentru reforma procuraturii, pentru ca aceștia să creadă naiv că banii lor nu au fost cheltuiți în zadar. Nu înțeleg de ce specialiștii din Uniunea Europeană, în această situație, manifestă o astfel de tăcere. Este un fapt evident că politicienii intenționează să reformeze procuratura în interesele lor, având posibilitatea să-i influențeze direct activitatea”, a conchis ex-premierul Nicolae Andronic.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.