Social

​MOLDOVA, ȚARA CU CEL MAI MARE CONSUM DE ALCOOL DIN LUME – FRANCETVINFO

14 iulie, 2014

Cetățenii Republicii Moldova consumă anual între 16 și 20 de litri de alcool pe cap de locuitor, „Moldova fiind țara care bea cel mai mult din lume”, afirmă Francetvinfo, într-un amplu reportaj pe această temă.

Potrivit agenției „INFOTAG”, care citează portalul postului francez, alcoolul în Republica Moldova are o istorie milenară, tradiție ce s-a menținut și după destrămarea URSS.

„Astăzi Republica Moldova este al 22-lea producător mondial de vin, deținând 1,9% din suprafețele de vii din lume și producând anual 124 mii tone de alcool, dintre care 95% sunt destinate exportului. Viticultura înseamnă peste 20% din PIB-ul țării și o treime din exporturi”, se spune în reportaj.

Postul francez explică în continuare cum pot fi satisfăcuți „numeroșii băutori moldoveni cu numai 5% din vinul rămas” în republică.

„Este vorba de rachiul produs prin distilarea vinului. Cel puțin 40 mii de hectare de vii sunt destinate exclusiv producerii acestei băuturi în gospodăriile de la sate. Efectele consumului de alcool asupra sănătății cetățenilor sunt dramatice, Organizația Mondială a Sănătății clasând Moldova printre statele în care se pierd cele mai multe vieți din cauza alcoolului. Acesta este un factor ce determină discrepanța între speranța de viață a femeilor, de 75 de ani, și cea bărbaților, de 66 de ani”, se mai spune în reportaj.

Potrivit postului citat, Moldova este unul dintre cele patru state din lume care are un buget special alocat combaterii alcoolismului, alături de Ucraina, Croația și Israel. Pe de altă parte, se arată că industria vinului este o „mândrie națională”, puținii turiștii ai fabricii Kvint din regiunea transnistreană se laudă cu una dintre cele mai bune sesiuni de degustare din Europa.

Embargoul impus de Rusia asupra vinului moldovenesc este, de asemenea, menționat în reportaj.

„Dar exportul de vin în această țară s-a redus de la 80% la 25% între 2006 și 2013. Vinul moldovenesc s-a putut scurge în Germania sau Italia, fără vreo remarcă din partea serviciilor sanitare din aceste state”, adaugă sursa citată.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.07.14 19:34 Nistor
    Voi nu stiti cum beu altii...
  2. 2014.07.16 15:32 Denis
    sunt in Irlanda, aici numai in weekend o persoana bea 3-4 litri de bere, nu mai spun si de alte bauturi

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.