Social

​CURTEA EUROPEANĂ PENTRU DREPTURILE OMULUI A RESPINS CEREREA FOSTULUI PREMIER VLAD FILAT

15 iulie, 2014

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a respins cererea fostului prim-ministru al Moldovei, Vlad Filat, şi a Partidului Liberal Democrat împotriva Republicii Moldova. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, anunţul a fost făcut săptămâna trecută de CEDO, după examinarea cererii în Marea Cameră a CEDO pe 23 iunie, când s-a decis respingerea plângerii.

CEDO a concluzionat că plângerea este „inadmisibilă” şi nu corespunde practicii CEDO. Juriştii explică decizia dată prin faptul că CEDO nu examinează cazuri de acest gen, care fac parte din competenţele Curţilor Constituţionale, ci doar dosare generale, după ce dosarul a fost examinat de toate instanţele naţionale şi reclamanţii, totuşi, consideră că drepturile lor au fost încălcate.

După cum a comunicat anterior „INFOTAG”, Vlad Filat în perioada 2009 - martie 2013 a deţinut funcţia de prim-ministru al guvernului Alianţei pentru Integrare Europeană. El a fost demis pe 5 martie 2013 în baza formulării oficiale adoptate de parlament – „pentru implicare la acte de corupţie”, El a continuat să exercite funcţia de prim-ministru, iar la mijlocul lunii aprilie 2013, după depăşirea disonanţelor între partidele Coaliţiei de guvernare, candidatura sa fost înaintată repetat pentru această funcţie de preşedintele Nicolae Timofti.

Însă, pe 22 aprilie 2013 Curtea Constituţională a emis o decizie, potrivit căreia şeful statului nu avea dreptul de a-l numi pe Filat în funcţia de prim-ministru interimar, precum şi să propună repetat candidatura sa, deoarece Filat a fost demis pentru corupţie. Liderul PLDM a considerat că decizia în cauză este ilegală, deoarece implicarea sa la acte de corupţie nu a fost demonstrată în instanţa de judecată, iar demis a fost întreg Cabinetul de miniştri. În pofida acestui fapt, pe 30 mai 2013 în calitate de nou premier a fost ales adjunctul lui Filat în PLDM, Iurie Leancă, iar majoritatea miniştrilor guvernului demis şi-au păstrat posturile.

Filat s-a adresat Curţii de la Starsbourg, deoarece consideră că „i-au fost lezate drepturile”, iar decizia Curţii Constituţionale a fost una „politică”. Potrivit spuselor sale, „nimeni nu are dreptul să-i interzică să se angajeze în continuare în activitate politică sau publică”.

Însă, CEDO a concluzionat că examinarea recursului nu face parte din competenţele sale.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.