Social

​SERGHEI PIROJKOV: „ATÂT TIMP CÂT UCRAINA FACE FAŢĂ ATACURILOR, MOLDOVA ESTE PROTEJATĂ”

17 iulie, 2014

Atât timp când Ucraina este în stare să facă faţă atacurilor din exterior pe teritoriul său, Moldova este protejată, consideră Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în RM, Serghei Pirojkov.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, astfel diplomatul a declarat miercuri, 16 iulie, seara la întrevederea cu membrii comunităţii ucrainene. Excelenţa Sa a spus că „cât de dureros nu ar fi, dar în Ucraina se poartă un război deschis între separatişti şi grupări militare străine împotriva armatei ucrainene”.

Potrivit spuselor sale, „astăzi au loc escaladări din partea Rusiei, care trimite în Ucraina nu doar mercenari, dar şi armament, iar toate acestea duc la acutizarea situaţiei şi astfel ţara este nevoită să lupte cu agresorul”.

Serghei Pirojkov a spus că „există informaţii şi dovezi că Rusia livrează în Ucraina arme care nu pot fi procurate de la magazinele specializate şi Ucraina încearcă să rezolve această problemă, deoarece până când mercenarii nu vor fi dezarmaţi, războiul din estul ţării nu va conteni”.

„Când Crimeea a fost preluată, Ucraina, de asemenea, a luptat singură şi continuă să lupte, plus, nu recunoaşte peninsula ca fiind teritoriu rus, la fel cum nu recunosc şi alte state, deoarece acolo au loc modificări ilegale, se încalcă drepturile omului”, a spus diplomatul.

Potrivit spuselor sale, „până când Ucraina este în stare să ţină piept agresorilor, Moldova este protejată, dar ne-am dori ca alte ţări, inclusiv RM, să ajute în lupta cu violenţele care au loc împotriva ţării, în lupta cu războiul informaţional, deoarece atât timp cât Ucraina se ţine, vecinii săi sunt în siguranţă”.

Ambasadorul mai speră că „pe lângă SUA, care de la apariţia conflictului au susţinut Ucraina, în Europa la fel se formează o opinie comună, şi vor aplica al treilea nivel de sancţiuni împotriva agresorului”.

„Putin doreşte să creeze un fel de Uniune Sovietică şi de aceea încearcă să atragă în uniunea sa cât mai multe ţări – Ucraina, Moldova, Georgia, care recent au semnat Acorduri de Asociere cu UE. Acestui fapt se datorează acţiunile ilegale întreprinse de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus ambasadorul.

Serghei Pirojkov consideră că „în Moldova în timpul apropiat nu se va repeta situaţia din Ucraina, dar în ajunul alegerilor pot avea loc diferite provocări, acţiuni de protest de susţinere a noii uniuni ce se formează”.

„INFOTAG” precizează Conflictul militar din estul Ucrainei a început în aprilie 2014. În martie Rusia a anexat Crimeea, declarând-o teritoriu rus.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.07.17 18:12 Pavel
    Eu sunt de acord cu ambasadorul...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.