Social

​AERONAVELE OPERATORILOR NAŢIONALI ŞI STRĂINI VOR EVITA ZONA AERIANĂ A UCRAINEI

18 iulie, 2014

Aeronavele operatorilor naţionali şi străini vor evita zona aeriană a Ucrainei. Decizia a fost luată vineri de Comisia de navigaţie aeriană a Republicii Moldova care s-a întrunit într-o ședință pentru a examina situația creată în urma prăbuşirii Avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei şi închiderea spaţiului aerian în acea zonă.

Potrivit agenției „INFOTAG”, cu referire la un comunicat al Autorității Aeronautice Civile, Comisia a decis ca toate aeronavele să evite zona aeriană a ţării vecine, până când vor fi luate, la nivel internaţional, decizii privind utilizarea acestuia.

În același timp, serviciul de presă al Autorității Aeronautice Civile a emis două comunicate de presă în legătură cu acest subiect. În primul comunicat se recomanda să fie „evitată zona aeriană restricţionată (partea de Est) a ţării vecine”, iar în cel de-al doilea ”se recomandă evitarea spațiului aerian al Ucrainei”, și nu doar partea de est a țării.

Totodată, se anunță că MoldATSA este pregătită să facă faţă eventualei creşteri a traficului aerian în urma redirecționării zborurilor în contextul accidentului aviatic din Ucraina.

Comunicatul mai precizează că zborurile spre/dinspre Rusia, operate de compania Air Moldova sunt efectuate în siguranţă, conform recomandărilor şi coridoarelor de ocolire recomandate de Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Aeriene EUROCONTROL.

„Reieşind din situaţia creată la nivel internaţional, există posibilitatea reţinerii curselor aeriene şi mărirea duratei de zbor a acestora, în vederea garantării nivelului înalt al siguranţei şi securităţii zborurilor”, se mai spune în comunicat.

În același timp, compania Air Moldova informează că traseele de zbor ale aeronavelor sale care intersectează teritoriul Ucrainei nu trec prin zona de conflict din estul acestei ţări, acestea având de-a lungul timpului alt itinerar de zbor. „Nici până acum, compania nu a operat curse prin regiunile cu pericol sporit”, se spune în comunicatul Air Moldova.

Compania anunță că toate zborurile sunt efectuate conform orarului stabilit, fără careva abateri, fiind întrunite toate criteriile de securitate ale pasagerilor.

Surse din cadrul aeroportului au relatat pentru „INFOTAG” că Autoritatea Aeronautică Civile a „recomandat” evitarea sau „limitarea” numărului de zboruri prin Ucraina și zonele de conflict, însă nu a interzis definitiv traversarea spațiului aerian al Ucrainei. Potrivit informațiilor furnizate, toate rutele spre Moscova, Sankt-Petersburg și alte orașe situate la est de Moldova, au fost vineri operate fără careva modificări. Avioanele au efectuat cursele potrivit graficului, după care au revenit în țară la orele stabilite. Asta înseamnă că avioanele zboară pe rutele obișnuite, traversând teritoriul Ucrainei.

„INFOTAG” precizează: Pe 17 iulie 2014, Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care avea la bord 280 de pasageri şi 15 membri ai echipajului, s-a prăbuşit în regiunea ucraineană Doneţk, la circa 50 de kilometri de frontiera cu Rusia. În seara zilei de 17 iulie 2014, autorităţile ucrainene au închis toate rutele aeriene care tranzitează estul ţării.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.