Social

​ÎN MOLDOVA VOR FI INSTITUITE DOUĂ NUMERE TELEFONICE PENTRU SERVICII CU CARACTER SOCIAL

30 iulie, 2014

În Moldova vor fi instituite nouă numele naţionale scurte – 116006 şi 116117 – pentru servicii de asistenţă telefonică cu caracter social. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, acest fapt este prevăzut de modificările şi completările Planului Naţional de Numerotare (PNN) aprobat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Potrivit comunicatului ANRCETI, aceste numere sunt folosite pe teritoriul tuturor ţărilor Uniunii Europene pentru acelaşi gen de servicii. Numărul naţional scurt 116006 este alocat pentru serviciul „linie de asistenţă telefonică pentru victimele infracţiunilor”. Serviciul dat va oferi acestor persoane posibilitatea de a primi asistenţă psihologică în astfel de situaţii, de a fi informate în legătură cu drepturile lor şi cu modalităţile de exercitare a acestor drepturi, precum şi de a fi îndrumate către instituţiile care le pot sprijini.

Numărul naţional scurt 116117 este alocat pentru „serviciul medical telefonic care nu intră în categoria cazurilor de urgenţă”. Acest serviciu va direcţiona apelurile către serviciile medicale adecvate pentru probleme urgente, dar care nu pun în pericol viaţa, în special, dar nu exclusiv, în afara programului normal de lucru, în zilelele de repaus săptămânal şi în timpul sărbătorilor legale.

Pentru implementarea serviciilor menţionate, ANRCETI a aprobat Procedura privind atribuirea numerelor naţionale scurte pentru servicii cu caracter social armonizate la nivel european de forma 116xxx şi Reglementarea accesului la numerele respective. În prezent, ANRCETI elaborează proiectul Condiţiilor speciale de licenţă privind utilizarea numerelor naţionale scurte 116006 şi 116117.

Anterior, ANRCETI a anunţat deschiderea spre atribuire a numerelor naţionale scurte pentru servicii armonizate cu caracter social 116000, 116111 şi 116123, iar în mai 2014 a atribuit SA „Moldtelecom” în baza licenţei, numărul 116111 pentru utilizare pe perioada 1 iunie 2014 – 31 decembrie 2016

ANRCETI gestionează resursele din Planul Naţional de Numerotare şi le atribuie în baza licenţei, la cerere, furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. Aceştia utilizează resursele atribuite pentru necesităţi proprii, le oferă abonaţilor săi sau altor persoane autorizate să presteze servicii publice.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.