Social

​LA CHIŞINĂU A FOST ORGANIZAT ÎN PREMIERĂ FORUMUL ÎNTREPRINDERILOR FRANCOFONE

26 septembrie, 2014

La Chişinău a fost organizat în premieră Forumul întreprinderilor francofone – o platformă de interacţiune dintre companiile franceze care activează în Moldova şi studenţii care doresc să-şi găsească un loc de muncă în cadrul acestor companii.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, evenimentul a fost organizat joi de Camera de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova şi Agenţia Universitară Francofonă (AUF), în colaborare cu Universitatea Liberă Internaţională din Moldova.

Directorul AUF, Roman Kwiatkowski, a menţionat în cadrul evenimentului, care s-a desfăşurat la ULIM, că în Moldova activează multe companii franceze, care uneori întâmpină dificultăţi în angajarea personalului, precum şi mulţi studenţi şi absolvenţi moldoveni care cunosc franceza, dar care nu ştiu unde să se adreseze pentru a-şi găsi un loc de muncă.

„Prin urmare, astfel de evenimente îi ajută să se găsească unii pe alţii. La Forum participă companii franceze care activează cu succes pe piaţa din Moldova şi sunt dispuse să angajeze noi colaboratori. Ele sunt gata să le ofere studenţilor posibilitatea de a acumula experienţă de lucru, chiar dacă încă nu au finalizat studiile. Sper că în rezultatul acestui eveniment vor apărea propuneri concrete pentru o colaborare de succes între ei”, a spus directorul AUF, exprimându-şi totodată speranţa că studenţii vor fi şi mai motivaţi să înveţe limba franceză.

Rectorul ULIM, Andrei Galben, a menţionat că este pentru prima dată când companiile franceze organizează un Forum francofon al locurilor de muncă la Chişinău, precizând că este o iniţiativă care merită tot sprijinul.

„Cu siguranţă, astfel de evenimente vor impulsiona procesul de antrenare a Republicii Moldova în contextul european. Mă bucur că la acest Forum participă tineri care speră să găsească posibilităţi pentru a promova relaţiile dintre Moldova şi Franţa”, a spus rectorul.

Directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Franţa-Moldova, Olga Darras, a menţionat pentru „INFOTAG” că unul din scopurile de bază ale evenimentului constă în promovarea imaginii companiilor franceze pe piaţa din Moldova.

„Respectiv, avem grijă de aceste companii şi din punct de vedere al cadrelor, oferind-le posibilitatea să angajeze noi persoane. Pe de altă parte, ajutăm studenţii, pentru ca aceştia să ştie că după ce vor finaliza studiile vor lucra după specialitate într-o companie sau alta. Ne-am dori ca aceasta să fie o continuare logică a ceea ce învaţă la universitate. Evenimentul în cauză este un pas spre realizarea acestui deziderat”, a spus Olga Darras, menţionând că există numeroase oportunităţi pentru angajare, care trebuiesc doar căutate, iar pentru aceasta tinerii trebuie să fie cât mai activi.

Potrivit ei, organizatorii Forumului sunt interesaţi ca anul viitor evenimentul să fie organizat nu doar pentru studenţi, dar şi pentru specialiști cu diplomă care au experiență de muncă, oamenii de afaceri, care doresc să-şi îmbunătăţească performanţele.

„Pentru Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova unul dintre scopurile de bază este oferirea programelor de instruire și treninguri cu scopul de a contribui la sporirea nivelului de competență profesională a angajaților din cadrul companiilor membre ale Camerei. În acest sens, Camera de Comerț, în colaborare cu partenerul său, Toulouse Business School, desfășoară programul МВА, care este la moment singurul program din Moldova care are trei acreditări internaționale AMBA, AACSB, EQUIS”, a spus directorul Camerei.

Reprezentanta Departamentul Resurse Umane din cadrul Mobiasbancă Groupe Societe Generale, Rodica Castraveţ, a relatat pentru „INFOTAG” că banca are la moment în jur de 50 de locuri vacante pe care este dispusă să le ofere tinerilor studenţi şi absolvenţi pentru a acumula experienţă de lucru în cadrul Mobiasbancă.

„În special, suntem interesaţi de studenţi care îşi fac studiile în domeniul economic, dar în acelaşi timp avem nevoie şi de cadre în domeniul dreptului, ciberneticii, informaticii”, a spus ea.

Coordonatoarea de proiecte resurse umane din cadrul Companiei Orange, Doina Necula, a precizat pentru „INFOTAG” că Orange Moldova este prezentă la acest eveniment pentru a-şi prezenta oferta locurilor de muncă, dar şi pentru a încuraja studenţii să aplice pentru stagii de practică.

„Pentru aceasta ei pot trimite CV cu o scrisoare de intenţie la echipa de resurse umane a companiei. Să te angajezi la Orange nu este doar posibil, ci şi interesant, studenţii având multe oportunităţi de a acumula cunoştinţe practice, dar şi de a avansa în carieră”, a conchis sursa citată.

În cadrul Forumului şi-au prezentat oferta locurilor de muncă 15 companii franceze care activează în Moldova, printre care Lafarge, Alliance Francaise de Moldavie, Orange, Lactalis, PAA, KPMG, Grant Thornton, Europamiante, Voyages Pourqui Pas, TravelDesk, Hota Curata, GPG, NetizenCall, Solarthec Energy.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.09.27 11:27 Boris
    Bravo ca biznesul din Franta au succes la noi in Moldova!!!
  2. 2014.09.28 16:50 Malai
    Volumu investitii din Franta inca este mic...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.