Social

​PENTRU PARTICIPARE LA ALEGERILE PARLAMENTARE DIN 30 NOIEMBRIE PRETIND 27 CONCURENŢI ELECTORALI

31 octombrie, 2014

Comisia Electorală Centrală a finisat joi acceptarea documentelor din partea partidelor, blocurilor electorale şi cetăţenilor ce doresc să participe la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Secretarul de presă al CEC, Rodica Sîrbu, a relatat corespondentului „INFOTAG”, că documente au depus 21 de partide politice, un bloc electoral şi cinci candidaţi independenţi. Joi seara CEC a desfăşurat tragerea la sorţi între cei cinci concurenţi electorali, care au depus documentele astăzi. Aceştia sunt Uniunea Centristă din Moldova, Partidul Politic pentru Neam Ţară, candidaţii independenţi Petru Stamati, Valeriu Pleşca şi Anatolie Doga. Pentru a participa la campanie, aceşti concurenţi urmează să fie înregistraţi în decurs de şapte zile.

În urma tragerii la sorţi, s-a stabilit ca Valeriu Pleşca să fie înscris prealabil în buletinul de vot cu poziţia 23, fiind urmat de Anatolie Doga (24), Uniunea Centristă din Moldova (25) şi Petru Stamati (26).

Conform comunicatului CEC, lungimea aproximativă a buletinului de vot va fi de 50 cm. La ultimele alegeri parlamentare, din 2010, la campania electorală au participat 39 de concurenţi. Cu un an mai devreme, la alegerile anticipate din 29 iulie 2009 – opt concurenţi, iar pe 5 aprilie 2009 – 17. Pentru a accede în Parlament partidele politice trebuie să acumuleze cel puţin 6% din voturile alegătorilor, blocuri din două partide – 95, din trei şi mai multe – 11%. Candidaţii independenţi pentru trecere în Parlament trebuie să depăşească pragul de 2% din voturile alegătorilor. Cele mai multe partide şi candidaţi independenţi au participat la alegerile din 25 februarie 1998 – 15 partide şi 60 de candidaţi independenţi. În toată istoria Moldovei nici un candidat independent nu a trecut în Parlament.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.31 11:05 Grisa
    Noi trebue sa alegem pe Renato Usatii!
  2. 2014.11.14 10:46 Victor
    Voi astia cu Urinato Usratai, TREBUIE sa invatati sa scrieti, agramatilor, si inca vreti sa hotarati soarta tarii

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.