Social

COOPERAREA TRANSFRONTALIERĂ AJUTĂ LA ÎMBUNĂTĂȚIREA CALITĂȚII VIEȚII OAMENILOR – IURIE LEANCĂ

31 octombrie, 2014

„Cooperarea transfrontalieră reprezintă un instrument extrem de important pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor”, a declarat vineri, Premierul Iurie Leancă, în cadrul conferinței naționale „Cooperarea transfrontalieră: realizări și perspective pentru Republica Moldova”, la care au fost făcute totalurile cooperării transfrontaliere din ultimii ani și au fost trasate obiectivele de viitor.

Potrivit agenției „INFOTAG”, Premierul a menționat că pentru Republica Moldova cooperarea transfrontalieră este un domeniu al acțiunilor concrete în care în ultimii ani au fost realizate numeroase proiecte, care au contribuit la crearea noilor locuri de muncă, îmbunătăţirea mediului ambiant și a condițiilor de trai.

Printre proiectele importante realizate în ultimii ani, Premierul a menționat crearea serviciului de urgenţă SMURD, construcţia gazoductului Iași-Ungheni, renovarea barajului Costești-Stânca, restaurarea Cetății Soroca, construcția unui complex agricol modern în Sângerei şi a unui complex expozițional modern în Ialoveni.

„Cu cât mai multe proiecte de acest gen vor fi în Moldova, cu atât mai mari vor fi schimbările în țara noastră. Acestea sunt programe ce contribuie la îmbunătățirea vieții oamenilor - fie prin dezvoltarea localităților rurale, fie prin aplicarea unor practici noi în agricultură, prin sporirea calității serviciilor medicale sau prin dezvoltarea turismului. Proiectele urmăresc scopul de a apropia cetățenii din regiunile transfrontaliere și de a contribui astfel la dezvoltarea zonei de cooperare”, a spus Premierul.

Potrivit lui, următoarea perioadă de timp - 2015-2020 este extrem de importantă pentru dezvoltarea transfrontalieră, precizând în context că autoritățile locale și centrale trebuie să-și fortifice capacitățile de absorbție a fondurilor europene.

„În același timp, ne dorim ca în această perioadă să depășim statutul de vecin al UE și să devenim țară candidat. Sunt convins că cu cât mai repede ne vom schimba mentalitatea, vom depune mai mult efort pentru a îmbunătăți lucrurile, cu atât mai repede vom avea susținerea oficialilor de la Bruxelles pentru a trece la o nouă relație cu UE”, a spus șeful Guvernului.

Șeful Delegației UE la Chișinău, ambasadorul Pirkka Tapiola, a menționat că „susținerea cooperării transfrontaliere este unul din elementele cheie ale UE”.

„Vrem să vedem o cooperare bună la hotarul UE, fapt care va asigura nu doar o calitate mai bună a vieții la frontieră, dar și o mai mare siguranță și securizare a frontierelor”, a spus Tapiola.

Potrivit lui, pentru următoarea perioadă de timp UE va oferi 81 de mil. de euro pentru realizarea unor noi programe transfrontaliere numai pentru componenta Moldova-România.

„Este o alocaţie care va trebui să fie folosită în mod eficient. Având deja experienţă sunt sigur că așa va fi”, a spus Pirkka Tapiola.

Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Ulrike Maria Knotz, a menționat că Germania, prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a susținut realizarea proiectelor transfrontaliere în Moldova în ultimii șapte ani.

„Germania va susține și de acum încolo Republica Moldova în crearea unor parteneriate sustenabile la frontieră. Doar regiunile puternice vor permite ca cooperarea transfrontalieră să fie percepută ca o chestiune politică de mare importanță”, a spus ambasadoarea.

În ultimii ani, în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina- Republica Moldova au fost realizate sau sunt în curs de realizare un șir de proiecte transfrontaliere, printre care Proiectul „IMPEFO – îmbunătățirea cooperării transfrontaliere între RM și România privind produsele petroliere și alimentare” în valoare de 3,4 mil. de euro, „Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei rețele agricole transfrontaliere”, Sângerei, în valoare de 1,8 mil. de euro, „Dezvoltarea Turismului Transfrontalier prin Promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a muzeului Blesciunov”.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.31 16:04 Veronica
    Leanca este candidat poporului moldovenesc!!!
  2. 2014.10.31 16:06 Chiril
    Leanca este erou national...
  3. 2014.11.01 09:28 Anisoara
    Leanca face tot posibil ca PLDM sa trece pragul...
  4. 2014.11.01 09:34 oba-na!
    Leanca are relatiile bune la occident!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.