Social

FOSTUL PREŞEDINTE MIRCEA SNEGUR CONSIDERĂ CĂ CONFLICTUL DE PE NISTRU A FOST PROVOCAT DE SEPARATIŞTI CU SPRIJINUL RUSIEI

03 martie, 2015

Primul Preşedinte al Moldovei, Mircea Snegur, consideră că „conflictul armat de pe Nistru a fost provocat de separatişti de pe malul stâng al Nistrului, căror le-a acordat sprijin politic, logistic şi militar Federaţia Rusă”. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, astfel dl Snegur a declarat luni la mitingul memoriei la Memorialul Eternitate, unde au fost comemoraţi ostaşii decedaţi în conflictul armat de pe Nistru.

El a amintit că conflictul a început pe 2 martie 1992 – ziua în care o aderat la ONU.

„Cei ce conştient au început acest conflict nu-şi doreau recunoaşterea internaţională a Republicii Moldova, nu doreau ca Moldova să adere la ONU. Noi nu ne-am dorit acel război. Dimpotrivă, am depus eforturi enorme pentru a înlătura divergenţele şi neînţelegerile pe cale paşnică. Dumnezeu şi istoria ne sunt martori. Din păcate, nu ne-au auzit, nu ne-au înţeles şi au ales războiul. Nu am putut să fim simpli observatori ai fărădelegilor bandiţilor locali şi ai celor ce au venit din Rusia”, a subliniat Mircea Snegur, mulţumind combatanţilor pentru faptul că „au venit în apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că „nici acum nu s-a reuşit reglementarea definitivă a conflictului, autorităţile constituţionale nu controlează acea regiune pentru care s-a luptat cu 23 de ani în urmă”.

„Ştiu că v-aţi îndeplinit obligaţiunea faţă de patrie şi din chemarea inimii şi din patriotism aţi luptat, aţi luat arma în mână şi v-aţi încăierat într-o luptă inegală pentru pământul ce ne aparţine pe drept. În asemenea condiţii datoria noastră a tuturor este de a şti, de a memoriza şi de a relatat copiilor noştri adevărul despre evenimentele ce au avut loc cu un sfert de secol în urmă”, a spus Timofti.

Prim-ministrul Chiril Gaburici a menţionat că are „un sentiment de respect profund pentru eroii căzuţi în războiul pentru independenţa ţării”.

„Niciodată nu-i vom uita pe cei ce au luptat pentru independenţa, democraţia şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Cu durere în suflet şi doliu mă închin în faţa celor ce au decedat, şi celor ce au luptat în acest război”, a spus Premierul.

În Ziua Memoriei depuneri de flori, rugăciuni, mese de pomenire şi alte evenimente au avut loc nu doar la Chişinău, dar şi în localităţile de pe malul Nistrului, unde au avut loc lupte în perioada martie-iunie 1992. De asemenea, evenimente de doliu au avut loc Tiraspol, Bender şi alte localităţi din Transnistria.

Conflictul armat de pe Nistru a început pe 2 martie 1992. Acordul privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din Transnistria a fost semnat de Preşedinţii Moldovei şi Rusiei pe 21 iulie 1992. Conform acestui document a fost creată Zona de Securitate, în care au fost dislocate forţe pacificatoare trilaterale. Conform datelor oficiale, din partea Moldovei în conflictul armat de pe Nistru au decedat 287 de oameni, circa 40 au fost daţi dispăruţi şi circa 3,5 mii au fost răniţi.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2015.03.03 10:52 Marcel
    Dl Snegur trebue sa face pe fiica sa presedinte Moldovei...
  2. 2015.03.03 10:53 Ana
    Sunt de acord ca d-na Gherman trebue sa fie presedinte tarii noastra...
  3. 2015.03.03 12:34 Simac
    Dl Snegur are experienta, pacat ca sta acasa deja, prea devreme...
  4. 2015.03.03 12:40 Palii
    Snegur trebue sa ajute pe fiica, pentru Moldova ea era o buna candidatura pentru presedentie...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.