Social

​ÎN JURUL PROBLEMEI DOCUMENTELOR DE STUDII ALE PREMIERULUI APAR TOT MAI MULTE ÎNTREBĂRI – DEPUTAT LIBERAL

01 aprilie, 2015

Deputatul din Partidul Liberal, Valeriu Munteanu, consideră că în jurul problemei documentelor ce atestă studiile Premierului apar tot mai multe întrebări. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta deputatul a scris marţi pe pagina sa din reţelele de socializare.

Munteanu a publicat copia răspunsului oficial al ministrului Educaţiei, Maia Sandu, la solicitarea sa în acest sens. În răspuns se vorbeşte că Ministerul nu poate răspunde cum, unde, când şi în ce mod Chiril Gaburici a obţinut studii medii, în baza căror a fost admis la Academia de Studii Economice (ASEM) în 1995.

„Ne-am adresat ASEM cu o solicitare, la care ni s-a răspuns că pe 24 martie documentele au fost preluate de către reprezentanţii organului de urmărire penală în cadrul unui proces penal, deschis pe faptul deţinerii de către Prim-ministru a diplomei de bacalaureat care poartă semne de falsificare”, se vorbeşte în răspunsul ministerului, care menţionează că „în opinia ministerului asemenea document nu există”.

Ministra Maia Sandu, precizează că ministerul dispune de date că Gaburici a fost admis la Universitatea Slavonă în baza documentelor că în perioada 1995-99 a studiat la ASEM, însă documentele de la ASEM arată că el a fost exmatriculat în 1997.

„În acest sens, pe 26 martie 2015 Ministerul Educaţiei s-a adresat Procurorului General cu solicitarea de a iniţia o investigaţie pe faptul necorespunderii datelor”, scrie ministra în răspunsul oficial.

Răspunzând la întrebarea despre examenele pentru bacalaureat, pe care Chiril Gaburici urma să le susţină în 1995, Sandu relatează că a fost inclus în lista candidaţilor pentru examen la Colegiul de Microelectronică şi Tehnică de Calcul. Conform informaţie prezentate, Gaburici a susţinut (pozitiv) examenele la limba română (scris şi oral) şi matematică (scris), dar nu s-a prezentat la examenul de matematică (oral) şi limba engleză.

În legătură cu răspunsul Ministerului Educaţiei, deputatul Valeriu Munteanu, a adresat o solicitare oficială preşedintelui Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, cu rugămintea „de a clarifica situaţia”.

În solicitare deputatul menţionează că „acţiunile MAI, care a preluat de la ASEM dosarul lui Chiril Gaburici, amintesc practica din timpurile URSS”.

„Este de datoria dumneavoastră, în calitate de preşedintele al partidului care a desemnat candidatul la funcţia de Premier, să faceţi lumină în această problemă. Cred că v-aţi convins deja că pe lângă aspectul moral al cazului, sunt şi vădite semne de infracţiune”, menţionează Munteanu în solicitarea adresată lui Filat.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, săptămâna trecută Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) a confirmat că a iniţiat un proces penal în legătură cu suspiciunile de falsificare a documentelor de studii ale Premierului Chiril Gaburici.

În legătură cu discuţiile în acest sens, şi declaraţiile lui Valeriu Munteanu din reţelele de socializare, serviciul de presă al Guvernului din nou a fost nevoită să vină cu precizări. Serviciul de presă confirmă că că Premierul Chiril Gaburici nu deține diplomă de Bacalaureat, lucru comunicat anterior în mod oficial presei. Înmatricularea la ASEM a lui Chiril Gaburici nu s-a făcut în baza unei diplome de Bacalaureat, fapt făcut public de Premier. Înmatricularea la instituțiile de învățământ superior a avut loc, conform cadrului legal de la acea vreme. Totodată, serviciul de presă nu precizează în baza cărui document Chiril Gaburici a fost înmatriculat la ASEM, dacă nu avea nici atesta de studii medii generale, nici diplomă de bacalaureat.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2015.04.01 13:46 Nina
    La scoala!!!
  2. 2015.04.01 13:48 Violeta
    Fie care seara la scoala si asa un an...
  3. 2015.04.01 15:51 Elena
    El face tot posibil pentru Moldova noastra, bravo lui!
  4. 2015.04.01 15:53 Stas
    Nu este importaant are el diploma sau nu are, principal, ca el schimba Moldova!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.