Social

​ŞASE PERSOANE AU FOST REŢINUTE ÎN CAZUL CORUPŢIEI LA ELIBERAREA PAŞAPOARTELOR ŞI ALTOR DOCUMENTE

28 aprilie, 2015

Şase persoane au fost reţinute pentru 72 de ore în cazul de corupţie la eliberarea paşapoartelor şi altor documente. Surse din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie au relatat corespondentului „INFOTAG” că persoanele reţinute sunt suspectate de depăşirea atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice în interesul unor grupuri criminale.

Conform comunicatului, printre bănuiţi sunt patru angajaţi ai CRIS Registru şi Biroul Migraţie şi Azil, precum şi doi complici. Au fost reţinuţi şeful-interimar al secţiei evidenţă şi documentare a populaţiei, Comrat, CRIS Registru; şeful secţiei cetăţenie, CRIS Registru; şeful-adjunct al secţiei control şi eliberarea paşapoartelor, CRIS Registru; un angajat al secţiei imigrări din cadrul Biroului Migraţie şi Azil, MAI şi doi intermediari.

În acelaşi dosar este bănuit şi şeful Direcţiei imigrări şi repatriere a Biroului Migraţie şi Azil, care în urma percheziţiilor a avut nevoie de îngrijiri medicale. El a fost internat la Spitalul de Urgenţă, unde este supus investigaţiilor.

În comunicat se precizează că angajaţii Registru, în complicitate cu persoane intermediare şi reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil, eliberau paşapoarte biometrice, falsificând identitatea beneficiarilor. S-a stabilit că mai multe persoane condamnate atât în Republica Moldova, cât şi în alte ţări, au primit paşapoarte cu identitate nouă.

În vizorul CNA şi al procurorilor a intrat un cuplu dat în urmărire internaţională pentru comiterea mai multor infracţiuni pe teritoriul Republicii Moldova şi în Statele Unite ale Americi. În 2010, instituţiile de drept din SUA au emis un mandat de arestare internaţional pe numele femeii, aceasta fiind învinuită de obţinerea unor credite în valoare de circa 50 de milioane de dolari din băncile americane, prin utilizarea documentelor falsificate. Acum doi ani, femeia a fost reţinută de instituţiile de drept din Moldova, reuşind însă să evadeze din arest la domiciliu. Cu câteva luni în urmă, ea a fost arestată şi deferită justiţiei americane.

În dosar figurează şi cetăţeni ai Kazahstanului, Lituaniei, Belarusului, Ucrainei, despre care se ştie că au fost condamnaţi şi sunt căutaţi de Interpol pentru evaziuni fiscale, trafic de droguri, deturnare de fonduri, organizare de grupuri criminale.

În cadrul anchetei s-a stabilit că documente falsificate au obţinut 31 de persoane, iar costul unui paşaport atingea 10 mii de euro. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi suspecţii riscă până la 10 ani de închisoare.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.