Social

​CANDU: CÂND ÎI SPUNEŢI PUBLICULUI PROPRIETAR PRIN PROCURĂ SAU JUMĂTATE DE ŢARĂ ÎŞI DĂ SEAMA CE ÎNSEAMNĂ PROPRIETAR PRIN PROCURĂ?

25 mai, 2015

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, afirmă că jurnaliștii de la RISE Moldova trebuiau să explice mai clar în investigația pe care au publicat-o săptămâna trecută ce au în avut în vedere prin termenul de „proprietar prin procură” și că orice jurist va spune că nu există proprietari prin procură. “Când îi spuneți publicului proprietar prin procură sau jumătate de țară își dă seama ce înseamnă proprietar prin procură?”, s-a întrebat aseară Andrian Candu la emisiunea Replica, subliniind că a fi proprietar înseamnă că ai beneficiile din acea afacere, controlezi sau influențezi unele decizii etc”.

Jurnalistul economic Ion Preașca, membru al RISE Moldova, a subliniat că interpretare există întotdeauna din partea cuiva sau altcineva, dar că însăși în “intertitlu cela e proprietar prin procură, adică este partea a doua care confirmă că nu este proprietar”.

În cadrul emisiunii de aseară, Președintele Parlamentului a explicat că în urma activității sale anterioare într-o companie de consultanță internațională încă mai figurează ca reprezentat legal la foarte multe companii deoarece nu toate procurile au expirat, dar că nu semnează nimic, nu face nimic pentru acele companii și nu primește niciun beneficiu din acele servicii.

“Eu din anul 2002 până în anul 2010, fiind manager în compania Price Waterhouse, o companie de consultanță internațională, am reprezentat interesele, prin procură, la foarte multe companii internaționale care au venit și și-au făcut afaceri în Republica Moldova”, a explicat Candu. El a dat ca exemplu compania Metro Group Germania pe care a reprezentat-o atunci când activa la Price Waterhouse și în baza unei procuri din partea companiei germane s-a ocupat de semnarea documentelor de înființare a societății Metro Cash&Carry în Moldova, cumpărarea terenurile, solicitarea autorizațiilor de construcție pentru magazine, iar la un moment dat a participat și la angajarea oamenilor, potrivit lui. “Eu lucrul acesta l-am făcut prin procură, nu ca proprietar, ci ca reprezentant. Mă scuzați, dacă eu timp de 6 ani de zile am reprezentat interesele Metro la deschiderea a trei magazine din Moldova. Eu sunt proprietar Metro ?”, s-a întrebat Candu.

Candu a reiterat că e important ca toți politicienii să fie complet transparenți, de altfel apar probleme și conflicte de interese. “Iată de ce știind foarte bine care este situația și în privința veniturilor mele și în privința proprietăților și dacă vorbim despre acea credibilitate a instituțiilor pe care noi ne-o dorim foarte mult, iar mai ales în cazul meu este vorba despre credibilitatea instituțională a Parlamentului, atunci trebuie să și acționăm ca atare”, a spus Candu cu referire la expedierea celor 4 scrisorile în care sesizează Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, Comisia Naţională de Integritate şi Centrul Naţional Anticorupţie, ca să investigheze dacă este adevărat sau nu că este proprietar de instituții mass-media și să vină cât mai rapid cu rezultatele investigației.

Reamintim că săptămâna trecută RISE Moldova a publicat o investigație în care este menționat și Andrian Candu ca proprietar prin procură a unor surse mass-media. Candu a negat că este proprietar și a solicitat investigații din partea celor 4 instituții, invitând și jurnaliștii de la RISE să colaboreze, subliniind că că își va da demisia dacă aceste informații se vor adeveri și se va supune investigației penale.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.