Social

​SISTEMUL BIBLIOTECILOR DIN MOLDOVA VA FI DIGITALIZAT

06 octombrie, 2015

Centrul de statistică, cercetare și dezvoltare s-a deschis marți în incinta Bibliotecii Naționale a RM (BNRM) cu scopul modernizării sistemului bibliotecilor și lucrului angajaților acestora.

Potrivit agenției „INFOTAG”, directorul BNRM, Elena Pintilei, a spus la ceremonia de inaugurare că graţie centrului „va fi transferat în formatul on-line procesul de colectare și raportare a datelor statistice privind activitatea bibliotecilor publice. Astfel, bibliotecarii își vor reduce costurile și timpul de raportare, în timp ce BNRM va procesa mai eficient rapoartele statistice, iar calitatea datelor colectate va crește considerabil”.

Ea a mulțumit pentru colaborare Ministerului Culturii și organizație internaționale IREX Moldova pentru realizarea programului Novateca, orientată spre perfecționarea muncii bibliotecarilor.

În cadrul Novateca, centrul a fost dotat cu 15 calculatoare moderne, două laptopuri, proiector, camere web, un sistem multifuncțional de tipar și soft necesar autorizat, toate în valoare de 21 mii de dolari.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a subliniat că „bibliotecarii au jucat, joacă și vor juca un rol extraordinar în viața spirituală a societății. Realizarea proiectului va permite ca în cinci ani toate bibliotecile publice să fie dotate cu cele necesare orei actuale pentru modernizarea lucrului lor”.

Directorul programului Novateca, Evan Tracz, a spus că „crearea Centrului este o parte mică dintr-un puzzle pentru dezvoltarea bibliotecilor publice”.

Potrivit spuselor sale, mulți ani bibliotecarii se foloseau de formulare pentru completarea unor date, iar acum centrul va permite trecerea de la munca pe hârtie la cea de format on-line pentru a înțelege ce efect au bibliotecile în societate.

„INFOTAG” precizează: Novateca este un program cu o durată de cinci ani, care are scopul de a facilita transformarea bibliotecilor din Republica Moldova în instituții comunitare vibrante. Cu îndrumarea bibliotecarilor instruiți și cu susținerea partenerilor comunitari, cetățenii se vor bucura de acces gratuit la tehnologii moderne precum și de servicii inovatoare de bibliotecă proprii nevoilor moderne de informare.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.10.06 16:28 Vica
    Pentru cititorii sa fie m,ai bine si mai comod...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.