Social

​COMERCIANȚII VOR PLĂTI AMENZI DE PÂNĂ LA 4000 LEI PENTRU UTILIZAREA PUNGILOR DE PLASTIC

10 martie, 2016

În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege de către deputați liberali, care prevede amenzi de până la 4000 de lei pentru comercianții care vor utiliza pungi de plastic.

Potrivit agenției „INFOTAG”, proiectul prevede amenzi și pentru persoanele fizice, în valoare maximă de 3000 lei.

Deputații liberali propun retragerea treptată de pe piață a pungilor de plastic. În cazul în care proiectul de lege va fi aprobat de plenul Parlamentului, administratorii unităților comerciale vor avea la dispoziţie patru ani pentru a se conforma noilor prevederi.

În nota informativă a proiectului de lege scrie că „în RM pungile de plastic sunt aruncate cu deşeurile menajere şi transportate la gunoişti, deseori stau aruncate pe stradă sau în parcuri, în râuri şi lacuri”.

„Experţii din domeniul protecţiei mediului consideră că cele mai periculoase materiale plastice ar trebui retrase de pe piaţă. Utilizarea pungilor de plastic de unică folosinţă ar trebui interzisă gradual oriunde acest lucru este posibil”, scrie în proiect.

De asemenea, se menționează că „datele oficiale arată că, anual, fiecare cetăţean foloseşte, în medie, 140 de pungi din plastic, ceea ce înseamnă 420 de milioane de pungi, în total. Acestea se descompun în câteva sute de ani”.

„Interdicţii similare, susţinute de organizaţiile care militează pentru protejarea mediului înconjurător, sunt deja în vigoare în câteva oraşe americane Los Angeles şi San Francisco, statul California. Comisia Europeană a cerut încă în 2013 statelor membre să reduce utilizarea acestor tipuri de pungi. Statul Francez a interzis utilizarea pungilor din plastic din comerţ începând cu 1 ianuarie 2016”, se explică în proiect.

„Un sondaj făcut de „Magenta consulting” arată că moldovenii sunt gata să folosească pungi ecologice, 80 la sută dintre cei intervievaţi le-ar folosi pe cele din textile, dacă li s-ar oferi posibilitatea să le cumpere din magazin la un preţ rezonabil”, afirmă autorii proiectului.

Deputații liberali au mai argumentat că „degradarea unei pungi de plastic durează de la 100 la 400 ani, în timpul arderii pungile de plastic emit gaze toxice, blochează sistemul de canalizare a orașelor, pot sufoca sau întrerupe digestia animalelor care le consumă sau reprezintă pericol pentru viața acvatică”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.