Social

​PROCURATURA GENERALĂ A DECLARAT CĂ ŞEDINŢELE DE JUDECATĂ ÎN CAZUL VLAD FILAT SUNT ÎNCHISE LA SOLICITAREA PROCURORILOR

25 martie, 2016
<mt_str50>

Procuratura Generală a declarat că şedinţele de judecată în cazul ex-Premierului Vlad Filat au loc cu uşile închise la solicitarea procurorilor. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta se vorbeşte în mesajul prin care Procuratura Generală a răspuns la cererea organizaţiilor obşteşti de a desfăşura şedinţe deschise în cazul liderului PLDM.

Decizia ca sedinţa de judecată să fie închisă a fost luată de instanţa de judecată în baza argumentelor prezentate de procurorul de caz, iar aceste argumente nu s-au bazat pe dorinţa procurorului ca şedinţa să fie închisă, ci pe obligaţia lui de a nu permite ca şedinţa de judecată în acest caz să pericliteze ancheta.

În special, mai mulţi martori care au fost sau vor fi audiaţi în procesul menţionat în cadrul şedinţei de judecată, urmează să descrie anumite circumstanţe care formează obiectul învinuirii lui Filat Vladimir, inclusiv pot fi descrise şi circumstanţe care sunt în proces de investigare, iar prezenţa lor într-un proces public ar putea periclita buna desfăşurare a anchetei şi ar duce la compromiterea unor probe”, se vorbeşte în document.

Procuratura generală a subliniat că „ procurorii au obligaţia de a lua toate măsurile legale pentru a proteja bunul mers al anchetei”, cu atât mai mult că „dosarul aflat pe rolul instanţei este doar o parte din ancheta care se desfăşoară în cazul fraudei de la BEM”.

Conform comunicatului, „solicitarea ca sedinţa de judecată să fie închisă este una temporară, până la finalizarea anchetei în cazul menţionat sau până la apariţia circumstanţelor care vor elimina orice fel de riscuri pentru buna desfăşurare a acestei anchete”.

„După va putea fi analizată posibilitatea ca cel puţin o parte din proces să fie publică. Caracterul public sau închis al şedinţelor de judecată se decide de către instanţa de judecată la solicitarea părţilor, iar în acest sens, nici inculpatul Vladimir Filat, nici apărătorii săi, şi nici alte persoane nu au înaintat careva cereri sau demersuri suplimentare instanţei în vederea examinării publice a cauzei penale”, se subliniază în comunicat.

„INFOTAG” precizează: În ajun peste 20 de ONG-uri au cerut examinarea cauzei Vlad Filat în şedinţe deschise.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.