Social

​ANDREI NĂSTASE A CĂZUT PRIMUL TEST LA PROBA “AVERE LA VEDERE”

04 aprilie, 2016

Președintele partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, are o casă cu 3 etaje într-un sector de lux din Chișinău, evaluată la peste 2 000 000 de lei. În ultimele zile el a încercat să ascundă de opinia publică că ar fi proprietarul acestei locuințe.

Casa este menționată pentru prima dată într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă în anul 2015. Subiectul însă a revenit în actualitate după ce recent au apărut imagini video cu această casă, filmate cu o dronă de la înălțimea unui zbor de pasăre. Tot așa cum moldovenii au putut admira de sus casa somptuoasă pe care o ferește de ochii lumii fostul președinte Vladimir Voronin, sau vila de lux a Mitropolitului Vladimir, așa apare în imagini și casa lui Andrei Năstase. Oamenii își pot face o închipuire ce reprezintă “cortul” lui Andrei Năstase, cum îi mai spun jurnaliștii.

După apariția imaginilor filmate cu drona, Andrei Năstase a spus că locuința respectivă nu îi aparține. “Nu știu ce au filmat colegii dumneavoastră și nici nu mă interesează ce face Today. Nu am o casă pe drumul Schinoasei”, a declarat liderul DA pentru un post de televiziune. Între timp, acesta a șters rapid de pe Facebook o fotografie făcută în fața acestei case, jurnaliștii reușind însă să salveze fotografia și ulterior s-o arate opiniei publice.

Mai mult, jurnaliștii au răscolit arhivele și a găsit investigația realizată de Ziarul de Gardă, în care jurnaliștii dau detalii despre casa lui Andrei Năstase, cea care apare și imaginile filmate cu drona. Potrivit ZdG, casa a fost, ofi­cial, dată în exploa­tare în 2014 dar este însă înre­gis­trată pe numele mamei lui Andrei Năstase, Anna, de 76 de ani. Pen­sio­nara stă însă în satul ei de baş­tină, Mân­dreşti, Tele­neşti, şi nu în casa din or. Codru. Ofi­cial, con­form date­lor cadas­trale, imo­bi­lul valo­rează 2,23 mili­oane de lei şi are o supra­faţă de 156 m. p., deşi pare mult mai spa­ţios. Preţul de piaţă al casei este şi el mai mare decât valoa­rea sa cadas­trală, au remarcat jurnaliștii de la ZdG.

Andrei Năstase a admis, în anul 2015 când ZdG a realizat investigația, că imobilul îi aparține. El a explicat atunci că a înregistrat casa pe numele mamei sale pentru a evita eventuale probleme. “Nici­când nu am ascuns că am casă. Imo­bi­lul a fost dat în exploa­tare în 2014, dar a fost con­struit mai devreme”, declara Năstase pentru ZdG.

Deși acum în martie, Andrei Năstase declara jurnaliștilor că nu este proprietarul acestei case, nu de aceeași părere au fost vecinii lui, care au confirmat că în acea casă luxoasă trăiește politicianul. Vecinii au declarat pentru un post TV că Năstase este luat cu maşina direct din curtea casei. “E om mare, un om care nu prea se arată la lume. Pe oamenii ăștia ştiţi cum, nu-i vezi cu orice. Îl cunosc, dacă în toată ziua pe aici mă plimb. Maşina vine din ogradă şi nu-i vezi. Un jeep are, jeep”, a declarat un martor. Presa a titrat cu această ocazie că Andrei Năstase a fost prins cu minciuna și că ar fi un mincinos.

“Strâns la perete” de presă, Andrei Năstase a recunoscut, după 4 zile de la apariția imaginilor video, că trăiește în această casă. "Este un mod de apărare. Niciodată nu am ascuns că această casă este rezultatul muncii familiei mele", a declarat Andrei Năstase. Deși inițial mințise, Năstase a avut și o explicație a acestui gest - casa nu se află pe strada Drumul Schinoasei, aşa cum au scris jurnaliștii, ci în apropiere, pe strada Andrei Vânaru.

Reamintim că Andrei Năstase a apărut în peisajul politic al Republicii Moldova odată cu activizarea protestelor inițiate de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. El a condus până recent protestele din centrul capitalei, întrând ulterior într-o formațiune politică redenumită ulterior Platforma Demnitate și Adevăr. Recent și-a anunțat candidatura pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova.

Avocat de profesie, Andrei Năstase este finul de cununie al controversatului om de afaceri Victor Țopa, detaliu de asemenea ascuns o perioadă de liderul DA. Victor Țopa, alături de Viorel Țopa, s-a refugiat în Germania, Frankfurt, pentru a se eschiva de la o condamnare la închisoare în Republica Moldova. Potrivit presei, Andrei Năstase ar avea o locuință și în Germania, unde locuiește familia sa, în Bad Homburg, oraș aflat la 25 de km de Frankfurt. El însă a negat acest lucru. Totodată, Năstase a negat că ar avea afaceri peste hotare, deși un document apărut în presă dovedește că numele lui Năstase apare pe site-ul oficial al registratorului german alături de cel al lui Viorel Țopa ca fondatori ai unei firme germane aviatice

Datorită relațiilor strânse dintre Andrei Năstase și Victor Țopa, inclusiv de rudenie, Platforma Civică a fost asociată mereu cu controversații oameni de afaceri Victor și Viorel Țopa. Inclusiv datorită susținerii puternice a acțiunilor Platformei DA din partea mass-mediei care aparține lui Victor Țopa. Totodată, Victor și Viorel Țopa, dar și Andrei Năstase ar face parte din cercurile ex-președintelui Republicii Moldova, Petru Lucinschi. În perioada anilor 2000 cei 3 ari fi fost implicați în atacul raider asupra companiei Air Moldova, când a fost transformată în întreprindere mixtă. Ei ar fi preluat atunci proprietăţile publice ale statului și ar fi adus prejudicii de circa 150 mln lei bugetului de stat.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.04.04 12:07 David
    Si el nu este sfintul... Are si el pacate!
  2. 2016.04.04 12:11 Maria
    Si ce asta este rau, noi trebue sa ne staruim ca toti in Moldova sa treeste in asa casele...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.