Social

​PATRONATELE NU ACCEPTĂ POLITICA DE „BUZUNĂRIRE A AFACERIŞTILOR” – LEONID CERESCU

18 aprilie, 2016

„Politica de forţare a antreprenorilor şi buzunărire a acestora este un drum spre nicăieri”, consideră preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova (CNPM), Leonid Cerescu.

Într-un interviu acordat corespondentului „INFOTAG” el a spus că economia Moldovei trebuie să funcţioneze în aşa mod încât cheltuielile bugetului de stat să nu fie acoperite din resursele străine.

„Iar pentru aceasta trebuie stimulată dezvoltarea producerii în ţară. În paralel cu aceasta este necesar de a lupta activ cu achitarea salariilor „în plic”. Nu trebuie să fie nici întreprinderi cu „regim” cel mai favorizat de achitare a impozitelor mici”, a menţionat Cerescu.

Potrivit spuselor sale, în stat este necesar de a efectua control strict pentru a nu admite ca agenţii economici să diminueze baza impozabilă.

„Toate acestea în complex vor crea resurse suplimentare, considerabile chiar, pentru finanţarea proiectelor sociale”, a remarcat el, indicând că patronatele au sprijinit majoritatea prevederilor politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016.

Vorbind despre problema „reducerii bazei impozabile”, Leonid Cerescu a subliniat că asemenea nereguli pot fi depistate nu doar prin controale, dar şi prin analiza comparativă a impozitelor achitate de întreprinderile din aceeaşi categorie de activitate.

„Asemenea metode sunt folosite demult de serviciile fiscale din străinătate. În Moldova aceste idei au început a fi introduse în activitatea serviciilor fiscale de fostul şef al IFPS, Ion Prisăcaru. Acestea chiar au dat rezultate pozitive”, a menţionat şeful CNPM.

În opinia sa este inadmisibil „la formarea bugetului să aştepţi permanent sprijin financiar internaţional”.

„Asemenea bani tind să se termine. Cu fiecare an asistenţa externă se va reduce, deoarece partenerii străini încep a înţelege că Moldova este „un sac fără fund”. Ei au ales şi o noţiune pentru asemenea fenomen –black hole (gaură neagră)”, a spus directorul patronatelor din Moldova.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2016.04.18 19:07 Daria
    A spus foarte si foarte corect!
  2. 2016.04.18 19:09 Ana
    La sfirsit si patronate fac lucrurile corecte si bune...
  3. 2016.04.18 19:12 lord
    bravo, frumos a spus despre buzunarile biznesmanii...
  4. 2016.04.19 11:29 vika
    Domnule Cerescu,
    - care instituţie de STAT ar fi prima vioară în lupta cu salariile "în plic"?;
    - sindicatele pot avea careva atribuţie în acest sens ?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.