Social

AUTORITĂȚILE ÎNCĂ NU ȘTIU CUM VA FI IMPLEMENTATĂ LEGEA ANTI-FUMAT

26 mai, 2016

Deși a mai rămas mai puțin de o săptămână până la intrarea în vigoare (la 31 mai) a legii anti-fumat, autoritățile încă nu au identificat soluții viabile cum aceasta va fi implementată. Această chestiune a fost discutată și la ultima ședință a Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, dar autoritățile nu au oferit un răspuns clar.

"S-au gândit mult, pentru că legea a fost deja adoptată, dar cum să fie prinși fumătorii neascultători - încă nu. Ei bine, totul este clar în privința instituțiilor de alimentare publică.. Deoarece toate obligațiile de implementare a legii au fost atârnate de gâtul administratorilor. Dar în privința celorlalte locuri publice încă nu este clar”, scrie editorialistul Komsomoliskaia Pravda Moldova, Leonid Reabcov.

Autoritățile au instituit o "linie fierbinte" unde să poată fi relatate cazurile de încălcare a legii. Dar și aceasta nu pare o soluție potrivită și va fi complicat de realizat, menționează ziarul. "Să presupunem că ați văzut pe cineva fumând în stația pentru transport public sau, Doamne ferește, în preajma școlii. Puteți să vă plângeți sunând la "linia fierbinte" de la Centrul de sănătate publică. Îmi și închipui cum cetățeanul corect pe care îl doare inima pentru sănătatea națiunii sună la acest număr știind că trebuie să achite 3,6 lei pentru un minut de convorbire. Și, apropo, "linia fierbinte" poate fi accesată doar de la un telefon staționar. Așa că, dacă ai văzut pe cineva care încalcă legea, fugi repede acasă sau la oficiu! Parcă nu-mi prea pot închipui cum va funcționa asta".
"Suntem în negocieri cu Moldtelecom ca să punem la punct anumite aspecte, deoarece tariful convorbirii este de 3,6 lei pentru un minut. Vrem să ajungem la o decizie comună pentru că nu suntem în stare să acoperim aceste cheltuieli", a menționat secretarul Comisiei sus-menționate Ion Șalaru.

Vicepremierul Gheorghe Brega a propus altă variantă: "Aveți telefoane mobile? Fotografiații și difuzați la toate posturile de televiziune. Pentru unul care a mers pe stradă și a fumat nu merită să chemi poliția și nu induceți în eroare oamenii, pentru că nu va avea efect. Ați filmat, transmiteți fișierul video și vor fi luate măsuri!".

Iar directorul executiv al Centrului de resurse "tineri și liberi" Antonița Fonari a propus să fie creată o pagina pe Facebook.

"Haideți să încercăm să ne imaginăm cum mergeți pe stradă și vedeți cum fumează cineva la balcon (potrivit noii legi, nu se mai permite să fumați nici la balconul propriului apartament). În cazul acesta aveți două posibilități: a)sunați la poliție și reclamați încălcarea legii și b) îl fotografiați pe fumător și transmiteți imediat fotografia pe rețelele sociale pentru a-l deconspira pe cel care a încălcat legea. Și toți cei de pe Facebook vor începe să-l caute pe cetățeanul vinovat. Fotografia mai poate fi scoasă la imprimantă și lipită pe panourile de la toate sectoarele de poliție alături de fotografiile criminalilor aflați în căutare", comentează Reabcov.

De fapt, menționează acesta, potrivit poliției municipale, vor fi obligați să lupte cu fumătorii în primul rând administratorii localurilor de alimentare publică și în al doilea rând polițiștii de sector.

Amintim că parlamentul a votat anul trecut o lege care interzice fumatul în locurile publice care a provocat însă multiple dezbateri în special în ultimul timp din cauză că nu au fost create și mecanisme pentru implementarea ei.

Asociația Patronală „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” a elaborat anterior o petiție către conducerea Guvernului și Parlamentului în care solicita mai multe clarificări în privința reglementării fumatului în localurile de agrement și așa-numitelor „locuri special amenajate pentru fumat”.

Asociația a solicitat de la autoritățile RM să vină cu reglementări și indicații clare referitor la amenajarea și amplasarea locurilor speciale pentru fumat și clarificarea termenilor "spații deschise și semideschise", dar și altor aspecte care țin de consumul produselor de tutun. În aceeași petiție, Asociația și-a exprimat îngrijorarea că în scurt timp de la intrarea acestor prevederi în vigoare, organele abilitate vor demara o campanie de verificare și control a respectării normelor legate și, în condițiile Republicii Moldova, orice dubiu va fi interpretat în defavoarea contribuabilului persoană juridică.

De asemenea, Asociația Obștească "Fumătorii Responsabili" a elaborat o petiție către autorități în care critică mai multe prevederi ale așa-numitei legi antitutun cere să fie asigurate mai multe condiții pentru fumători. Asociația a cerut anularea interdicției fumatului în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare, instituțiile de învăţământ, autorităţile publice centrale şi locale. Asociația a solicitat mai multe condiții pentru fumători. Spre exemplu, să fie obligate instituțiile publice să amenajeze locuri pentru fumat, să fie reglementate și permise fumuare în incinta spațiilor închise, conform practicii europene. În special pentru baruri și cluburi. De asemenea, să fie excluse din lista produselor interzise consumului în spații publice de tip închis a țigaretelor electronice.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.