Social

​CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII A ADMIS TRAGEREA LA RĂSPUNDERE PENALĂ A JUDECĂTORULUI DOMNICA MANOLE

02 iunie, 2016

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi-a dat acordul pentru deschiderea unui dosar penal în privinţa judecătorului Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, asemenea decizie CSM a luat ca răspuns la sesizarea procurorului general interimar, Eduard Harunjen.

Procurorul s-a adresat la CSM, considerând că magistrata a pronunţat cu bună ştiinţă o hotărâre ilegală. În 14 aprilie judecătorul Manole a satisfăcut solicitarea grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului privind operarea modificărilor la Constituţie. Ea a anulat decizia CEC din 30 martie privind refuzul de a organiza referendumul şi a obligat CEC să ia o decizie de iniţiere a referendumului de revizuire a Constituţiei. Decizia Curţii de Apel a fost anulată de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). CEC s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu comiterea de către judecătorul Domnica Manole a unei contravenţii.

Luni, 30 mai, unele organizaţii neguvernamentale s-au adresat la CSM cu solicitarea de a examinat sesizarea într-o şedinţă publică, studiind minuţios toate aspectele cauzei și argumentarea convingătoare a hotărârii adoptate. Însă CSM a desfăşurat o şedinţă închisă. Majoritatea membrilor CSM au sprijinit sesizarea procurorului general interimar. Împotrivă au votat trei membri ai CSM, Dumitru Visterniceanu, Tamara Răducanu şi Vera Toma.

În timpul şedinţei câteva zeci de susţinători ai platformei civice DA au pichetat clădirea CSM. Ei au scandat „Nu justiţiei corupte!”, „Dreptate!”, „Jos corupţia!”. Intrarea în sediul CSM a fost blocată de câteva zeci de poliţişti.

După şedinţa CSM, Domnica Manole a ieşit spre manifestanţi cu lacrimi în ochi, mulţumindu-le pentru susţinere.

„Astăzi ne-am convins că CSM protejează interese străine, nu cele ale judecătorilor. Am pronunţat decizia conform legii, ghidându-mă de conştiinţă. Şi acum sunt sigură că legea este de partea celor 400 mii de cetăţeni care au semnat pentru desfăşurarea referendumului. Plâng deoarece sistemul judiciar a ajuns la situaţia actuală, iar pe judecătorii oneşti nu are cine să-i apere”, a spus Manole.

Ea a menţionat că „a depus eforturi mari pentru o examinare justă şi echitabilă a acestui caz”, dar acum este acuzată de depăşirea atribuţiilor.

„Am experienţă de lucru de peste 25 de ani. Întotdeauna am tins să fiu un exemplu pentru colegii mei. Sesizarea procurorului se datorează nu doar acestui caz, deja de ceva timp sunt un impediment pentru ei. Aceasta se datorează şi faptului că la adunarea generală a judecătorilor am criticat o serie de iniţiative legislative, care prejudiciază sistemul judiciar”, a subliniat magistrata.

Preşedintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, participant al protestului, a criticat decizia CSM.

„În realitate este vorba despre o executare publică a judecătorului care a pronunţat o decizie legală, bazată pe buchea legii. Decizia CSM este un semnal pentru societate şi judecători. Acest semnal spune ce va fi cu ei dacă vor încerca să se opună sistemului”, a subliniat Năstase.

Procuratura Generală a comentat decizia CSM, menţionând că după ce va primită de procurorul general interimar „va fi pornită urmărirea penală şi cercetate circumstanţele adoptării şi pronunţării de către magistratul vizat a hotărârii din 14 aprilie 2016”.

„Procuratura Generală asigură că ancheta va fi una obiectivă şi pe măsură transparentă, astfel încât să nu existe loc pentru interpretări eronate sau speculaţii, inclusiv de ordin politic, iar rezultatele anchetei vor fi publice”, se vorbeşte în comunicatul Procuraturii Generale.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.