Social

​MOODY'S: ÎN 2016 CREŞTEREA ECONOMIEI MOLDOVEI VA CONSTITUI 1% SAU CHIAR MAI PUŢIN

02 august, 2016

Agenţia internaţională de rating Moody's consideră că în 2016 perspectivele de creştere a economiei moldoveneşti sunt instabile şi aceasta va constitui 1% sau chiar mai puţin.

Potrivit agenţiei INFOTAG, acestea sunt datele raportului „Guvernul RM – B3 Negativ: Analiza anuală de credit”, publicat de agenţia internaţională.

În opinia experţilor, structură instituțională slăbită a Moldovei a cauzat managementul defectuos în sectorul bancar și a avut un impact negativ major asupra echilibrului bugetar. Consecințele crizei bancare au determinat creșterea bruscă a datoriei publice, care a sporit și riscurile aferente lichidității.

„Slăbiciunea instituțiilor moldovenești a sporit vulnerabilitatea față de riscurile politice și a dus la majorarea datoriei de stat până la 50% din PIB. Riscurile eșecului Guvernului sunt sporite, deoarece, în urma instabilității politice interne apărute la finele anului 2014, au fost amânate negocierile cu creditorii internaționali pe marginea suportului financiar”, a remarcat coautorul raportului Moody's pentru Moldova, Stefan Triendl.

În document se menţionează că relațiile neunivoce dintre Moldova și Rusia și potențialul pentru înrăutățirea lor ulterioară pe măsura integrării RM în UE crește riscurile pe termen scurt. Rusia continuă să fie o piață importantă pentru exportul de produse moldovenești și sursă de transferuri bănești de la migranții moldoveni.

În raportul Moody's se menționează că în anul 2015 evoluția economică a fost influențată de cererea internă scăzută în condițiile unei instabilități politice, reducerea transferurilor bănești din străinătate, precum și neîncrederea consumatorilor și investitorilor în legătură cu frauda bancară. În combinație cu seceta severă din anul trecut, acest lucru a dus la o recesiune a economiei Moldovei cu 0,5%.

INFOTAG precizează: Pentru anul 2016 Ministerul Economiei aşteaptă o creştere a economiei naţionale de 1%, Banca Mondială prognozează 0,5%, iar BERD – 0%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.