Social

​ŞEFUL PROCURATURII ANTICORUPŢIE: JUDECĂTORII ŞI EXECUTORII JUDECĂTOREŞTI REŢINUŢI SUNT IMPLICAŢI ÎN SPĂLAREA A $20 MLRD.

22 septembrie, 2016

Cei 15 judecători şi trei executori judecătoreşti care au fost reţinuţi în ajun au fost implicaţi în spălarea a $20 mlrd. din Rusia. Despre aceasta a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari.

Potrivit agenţiei INFOTAG, şeful Direcţiei generale urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Bogdan Zumbreanu, a menţionat că pe parcursul a câteva ore 60 de ofiţeri ai CNA au efectuat 61 de percheziţii la domiciliile, birourile şi în maşinile suspecţilor.

„Au fost confiscate documentele, inclusiv în format electronic, care demonstrează temeiul bănuielilor de spălare de bani. În total, au fost inițiate 20 cauze penale pe numele a 16 magistrați și patru executori judecătorești pentru complicitate la săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani. Această infracţiune se pedepseşte cu privaţiune de libertate pe un termen de la 5 la 10 ani”, a spus el.

Potrivit lui Viorel Morari, „schema a funcţionat în perioada anilor 2010-2013. Judecătorii şi excutorii judecătoreşti legalizau banii primiţi ilegal. Astfel, prin dispoziţiile judecătorilor din diferite instanţe din RM, au fost transferate în zone off-shore $11,5 mlrd. şi alte $8,5 mlrd. în baza documentelor false. Numai din activitatea executorilor bugetul naţional a fost prejudiciat cu 962 mil. lei din neachitarea impozitelor”.

El a prezentat schemele de spălare de bani.

„Sumele erau diferite, cea mai mare fiind de $700 mil. La prima etapă, în off-shore era încheiat un contract între debitor şi creditor, iar companiile erau reprezentate de cetăţeni ai Ucrainei. La a doua etapă, una dintre companii semna un contract de garanție, iar în calitate de garant era inclus un cetățean al R. Moldova, de regulă din categoria persoanelor social-vulnerabile sau din regiunea transnistreană, care erau greu de găsit. La etapa a treia, persoana garant avea drept scop identificarea altor cetățeni (fidejusori), pentru a semna contracte cu patru companii din Federația Rusă, care trebuiau să restituie banii în cazul neexecutării condițiilor contractuale. La etapa a patra, firma creditoare se adresa în instanţa de judecată în ţara în care garantul îşi are domiciliul, respectiv Republica Moldova. Instanţa admitea cererea”, a spus Morari.

Potrivit lui, în continuare, executorii judecătoreşti mergeau la „Moldindconbank”, unde se aflau conturile corespondente ale celor patru firme ruseşti.

„Din aceste conturi sumele erau încasate, în baza ordonanţei judecătoreşti, şi apoi transferate debitorului în off-shore. Astfel se spălau banii furaţi din Rusia, din punct de vedere juridic. În schemă au fost implicaţi şi patru colaboratori ai băncii. Aceştia, de asemenea, au fost arestaţi. Este vorba de vicepreşedintele băncii, contabilul-şef şi adjunctul său, precum şi un şef de departament. Aceste persoane, precum şi cele tocmai arestate încep să depună mărturii, căci au înţeles că CNA şi procuratura nu glumesc”, a spus Morari.

El a refuzat să confirme faptul că autorul schemei ar fi omul de afaceri Veaceslav Platon.

„Eu nu am numit acest nume. Eu nu am spus numele niciunui judecător sau executor judecătoresc. Dacă ar fi aşa uşor să spunem numele autorului schemei, mâine cauza ar fi transmisă în judecată”, a spus Morari.

El a confirmat că unul dintre judecători (Victor Orăndaş – „I.”) într-adevăr a reuşit să iasă din ţară şi acum este dat în căutare.

Morari a respins toate acuzaţiile precum că această cauză împotriva magistraţilor este un scenariu făcut la comandă.

„Încă în anul 2014 a fost pornită o cauză penală pentru spălare de bani în proporţii deosibit de mari. Materialele din această cauză au servit drept temei pentru pornirea cauzelor penale în care sunt vizaţi magistraţii”, a anunţat procurorul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.09.22 14:00 Richard
    15 - cifra prea moca, macar 120 punati la duba!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.