Social

​ÎN MOLDOVA VIRUSUL PESTEI PORCINE AFRICANE A FOST ADUS DIN UCRAINA DE UN LOCUITOR DIN RAIONUL DONDUŞENI

30 septembrie, 2016

În Moldova virusul pestei porcine africane a fost adus din Moghilev-Podolsk de un locuitor din raionul Donduşeni, care a cumpărat carne proaspătă de porc din Ucraina. Despre aceasta a anunţat în cadrul unei şedinţe de lucru ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el îndeamnă cetăţenii să se atârne serios faţă de această problemă, deoarece, dacă pesta va scăpa de sub control, consecinţele vor fi foarte serioase.

Vicedirectorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Vsevolod Stamati, a spus că au fost pregătite panouri informaţionale şi broşuri, care au fost expediate în toate raioanele şi primăriile pentru a informa populaţia despre pericolul infectării porcilor.

El a menţionat că două localităţi, unde anterior au fost depistate focare de infecţie, au fost luate sub controlul ANSA şi riscurile răspândirii ciumei porcine sunt minime.

„În Moldova nu avem un laborator potrivit care să poată confirma cu exactitate dacă animalele care au murit au fost sau nu infectate, de aceea am expediat mostre la un laborator din Spania”, a spus el.

Stamati a amintit că animalele bolnave trebuie nimicite, iar statul va compensa fiecare animal nimicit.

Miercuri, Guvernul Moldovei a luat hotărârea de a interzice temporar importul de carne de porc din Ucraina, ca măsură de luptă cu răspândirea pestei porcine africane.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.09.30 11:24 David
    Pavel Filip la nivelul guvernului trebue sa face ceva in starea de urgenta!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.