Social

​ŞASE PROCURORI AU DEPUS DOSARELE LA CONCURSUL PENTRU FUNCŢIA DE PROCUROR GENERAL AL MOLDOVEI

25 octombrie, 2016

Şase procurori au depus dosarele la concursul pentru funcţia de procuror general al Moldovei. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al procuraturii Generale, termenul de depunere a dosarelor la concurs a expirat luni.

Printre candidaţi se numără actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, adjuncţii acestuia Iurie Garaba şi Igor Serbinov, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa, şi Ruslan Caşu de la Procuratura sectorului Ciocana.

Se preconizează ca dosarele să fie examinate joi, la ședința Consiliului Superior al Procurorilor, care va verifica dacă documentele corespund cerinţelor. Candidaţii vor fi testaţi la poligraf. Vineri vor fi făcute publice biografiile candidaţilor şi programele lor de dezvoltare strategică a procuraturii, pentru ca societatea civilă să aibă posibilitatea să se pronunţe pe marginea candidaţilor în decurs de zece zile lucrătoare. Ulterior, Consiliului Superior al Procurorilor va începe să examineze dosarele pentru a selecta candidatul potrivit la funcţia de procuror general.

Potrivit legislaţiei, procuror general poate deveni un cetăţean al Moldovei care cunoaşte limba de stat, are diplomă în domeniul dreptului, de absolvire a studiilor superioare de licență și studiilor superioare de masterat sau alt act de studii în domeniul dreptului echivalent acestora. Candidatul trebuie să aibă cel puţin 10 ani experienţă de muncă în domeniul dreptului, dintre care cel puţin cinci ani în calitate de procuror. El trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să nu fi fost tras la răspundere pentru săvârşirea vreunei infracţiuni, nu a deţinut în ultima jumătate de an până la anunţarea concursului calitatea de membru al CSP, iar în ultimii trei ani nu a fost membru de partid şi nu a desfăşurat activităţi cu caracter politic.

Potrivit noii Legi cu privire la procuratură, Consiliul trebuie să selecteze un candidat şi să-l prezinte Preşedintelui spre aprobare. Noua lege a fost adoptată în februarie, după ce fostul procuror general Corneliu Gurin şi-a dat demisia. Legea a intrat în vigoare la 1 august, însă Parlamentul încă nu a făcut amendamentele necesare la Constituţie. De aceea procurorul va fi numit pe Parlament, aşa cum este stipulat în Constituţie şi în legea abrogată.

În legătură cu aceasta, opoziţia a acuzat guvernarea că „vrea să numească procurorul până la alegerile Preşedintelui, pentru a-l lipsi pe şeful statului de acest drept legal”. Candidatul la funcţia de preşedinte, Maia Sandu, a declarat în acest sens că Parlamentul vrea să-l numească în funcţia de procuror general pe interimarul Eduard Harunjen.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.