Social

​SINDICATELE NU SUNT DE ACORD CU PROIECTUL REFORMEI DE PENSII ŞI SUNT GATA SĂ IASĂ LA PROTESTE

01 decembrie, 2016

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) nu este de acord cu proiectul de lege propus de Cancelaria de Stat privind reforma sistemului de pensii şi consideră că doar două zile pentru examinarea publică a acestuia sunt insuficiente.

Potrivit agenţiei INFOTAG, președintele CNSM, Oleg Budza, a menţionat la şedinţa Comitetul Confederal că consultările publice pentru acest proiect de reformă de asemenea anvergură trebuie să aibă loc într-un cerc cât mai larg de cetățeni și în termeni rezonabili.

El şi-a exprimat nedumerirea că la elaborarea proiectului nu au fost luate în considerație propunerile sindicaliștilor, înaintate încă în luna august.

Conducerea CNSM a subliniat că printre normele propuse în proiect, care nu au fost susținute de CNSM, se regăsesc: majorarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei și majorarea stagiului de cotizare, indexarea pensiilor doar în baza indicelui prețurilor de consum și doar atunci când acesta va depăși 2%, neinstituirea pensiei de bază și anularea suportului financiar pentru beneficiari.

„Conceptul elaborat în grupul de lucru responsabil de reforma sistemului de pensii a fost unul mult mai bun decât proiectul de lege propus spre discuții și este regretabil că s-a făcut abstracție de la mai multe propuneri ale partenerilor sociali”, a menționat vicepreședintele CNSM, Sergiu Sainciuc.

Cu toate acestea, sindicaliștii au formulat un șir de obiecții și propuneri pentru perfecționarea legislației în acest domeniu și insistă ca acestea să fie puse în discuție la ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.

În cazul în care poziția CNSM nu va fi luată în considerație de nici o platformă de discuție din cadrul dialogului social, sindicaliștii își asumă dreptul la organizarea acțiunilor de protest.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2016.12.01 16:55 Alex
    Este clar, ca nimeni nu vre sa lucreza...
  2. 2016.12.01 16:58 Uliana
    Cu asa sindicate dl Folip nu sa face nici o reforma in Moldova.
  3. 2016.12.01 17:02 Grisca
    Pensia minimala trebue sa fie acum macar 1 800 de lei, nu mai mic!
  4. 2016.12.01 17:03 Elizabet
    Asaeste chind in societatea este dezbinare...
  5. 2016.12.02 08:44 Onufrie
    Cu asa reforma Moldoa sa intirziat minimum 15-20 de ani!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.