Social

​DEPUTAŢII SOCIALIŞTI CONSIDERĂ CĂ MAJORAREA VÂRSTEI DE PENSIONARE ÎN MOLDOVA ESTE O MĂSURĂ „ANTISOCIALĂ”

08 decembrie, 2016

Deputaţii Partidului Socialiştilor consideră că majorarea vârstei de pensionare în Moldova este o măsură „antisocială”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul Vlad Batrîncea a spus că proiectul de lege cu privire la sistemul de pensii a fost aprobat de Guvern în conformitate cu cerinţele FMI şi în defavoarea populaţiei. Proiectul prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare începând cu 1 ianuarie 2017, de la 57 până la 62 de ani pentru femei şi de la 62 la 65 de ani pentru bărbaţi.

„Astăzi, o bună parte din cetăţenii Moldovei, în special bărbaţii, nu ajung până la ieşirea la pensie chiar şi după criteriile actuale de vârstă. Dacă vârsta de pensionare va fi majorată, o bună parte din bărbaţi pur şi simplu nu vor mai ajunge până la pensie. Toată viaţa oamenii lucrează, plătesc impozite şi la cine vor ajunge aceşti bani? Acestui Guvern”, consideră deputatul.

„Dacă în prezent, în Moldova speranţa de viaţă a bărbaţilor este de cca 67,5 ani, după implementarea noii reforme, majoritatea riscă să nu mai ajungă la pensie. Iar ţinând cont de faptul că exodul populaţiei este într-o continuă creştere, ne putem pomeni că în viitorul apropiat nu va avea cine contribui la crearea fondului de pensionare”, a menţionat Batrîncea.

În opinia sa, guvernarea îşi face griji doar în privinţa unei singure probleme: reducerea numărului de pensionari prin orice mijloace.

Deputatul Grigore Novac a ţinut să accentueze asupra existenţei unui decalaj enorm între pensiile majorităţii populaţiei, care constituie circa 700-800 de lei, şi pensiile unei caste privilegiate de beneficiari, printre care judecători, procurori, membri ai Guvernului, care primesc pensii exagerate de peste 12 mii lei. În opinia deputatului, noua reformă a pensiei nu schimbă nimic în acest sens.

Deputaţii socialişti au declarat că nu vor susţine în Parlament acest proiect de lege şi vor face tot posibilul pentru a stopa intrarea ei în vigoare. Socialiştii au chemat şi societatea civilă să se manifeste activ împotriva implementării acesteia.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.12.08 12:51 DAVID
    SOCIALISTII SUNT IN OPOZITIE SI ASA POZITIA LOR ESTECLARA.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.