Social

​SINDICATELE AU ORGANIZAT O ACȚIUNE DE PROTEST ÎN FAȚA PARLAMENTULUI, CERÂND ANULAREA MAJORĂRII VÂRSTEI DE PENSIONARE

09 decembrie, 2016

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cere parlamentarilor să nu ridice vârsta de pensionare și să majoreze salariului minim.

Potrivit agenţiei INFOTAG, aproximativ 150 de persoane au scandat vineri, în fața Parlamentului, „Vrem echitate socială!”, „Da vieții decente!”, „Majorarea salariului minim!”.

Vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac, a declarat la protest că „sindicatele sunt dispuse să negocieze cu deputații și autorii proiectului".

Potrivit lui, consecințele deciziei autorităților de a majora vârsta de pensionare va afecta nu numai oamenii obișnuiți, ci și pe funcționarii înșiși, care se vor retrage la pensie”.

Sindicaliştii au cerut la protest anularea majorării vârstei de pensionare, de două ori pe an să fie indexarea pensiilor, acordarea dreptului la stabilirea anticipată a pensiei pentru limita de vârstă pentru persoanele asigurate care au realizat stagiul complet de cotizare cu cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Deputatul din fracțiunea Partidului Comuniştilor, Inna Șupac, a ieşit în faţa protestatarilor și a spus că „proiectul ce ține de majorarea pensiilor urma să fie prezentat parlamentului pe 14 decembrie, dar s-a dovedit a fi pe ordinea de zi a şedinţei din 9 decembrie”.

„Suntem la curent cu cerinţele sindicatelor. Să sperăm că deputații din alte fracțiuni vor sprijini propunerea comuniștilor și cererile manifestanților privind eliminarea majorării vârstei de pensionare. Vă mulțumesc că nu ați tăcut și ați ieșit la protest ca să vă exprimaţi opiniile”, a spus ea.

Deputatul socialist Alexandr Nesterovschii a declarat reporterului agenției INFOTAG că „Partidul Socialiştilor sprijină sindicatele și cererile lor privind anularea majorării vârstei de pensionare și pledează pentru indexarea pensiilor”.

El consideră că „amendamentele la legea propusă de guvern vor conduce la o înrăutăţirea situaţiei economice și sociale din țară”.

„Vom face tot posibilul ca amendamentele să nu fie adoptate și, în cazul în care sindicatele au cerut timp pentru a vorbi în cadrul ședinței, vom încerca să-i acordăm acest timp”, a spus deputatul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.