Social

​CONDUCEREA AUTORITĂŢII DE INTEGRITATE AR PUTEA FI ALEASĂ ÎN TREI ETAPE

17 ianuarie, 2017

Candidații la funcțiile de preşedinte și vicepreşedinte al Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor susţine trei etape la concursul pentru suplinirea posturilor vacante.

Potrivit agenției INFOTAG, aceasta este prevăzut în Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului, care a fost discutat luni, în cadrul unei ședințe, de către membrii Consiliului de Integritate.

Potrivit regulamentului, candidații trebuie să susţină un test în scris, un interviu, precum și testul la poligraf. Toate cele trei etape ale concursului vor avea loc sub supravegherea juriului.

La testul scris fiecare candidat trebuie să obțină cel puțin șapte puncte din 10. În total vor fi adresate trei întrebări în domeniul integrității, managementul instituțiilor și reglementarea conflictelor. La interviu juriul va aprecia motivația candidaților, planul lor de dezvoltare pentru CNI, precum și experiența profesională.

„Noi propunem ca juriul să adreseze fiecărui candidat câte două întrebări, iar cei mai buni doi candidați să fie chemați la un alt interviu, în cadrul căruia noi vom analiza dacă aceștia vor putea lucra împreună”, a spus membrul Consiliului, Sergiu Ostaf.

Testarea la poligraf a fost încredințată Centrului Național de Combatere a Corupției. Consiliul de Integritate explică necesitatea acestui test prin verificarea absenței intențiilor ascunse la ocuparea posturilor vacante.

Autorii regulamentului, de asemenea, au anunțat o serie de cerințe față de candidați. Aceștia trebuie să dețină studii superioare, să nu facă parte din nici un partid politic și să cunoască limba de stat. De asemenea, se propune ca fiecare dintre candidați să comunice dacă se cunoaște cu cineva din membrii Consiliului de Integritate și a comunicat cu el în cercuri apropiate (la locul de muncă sau informal) în ultimii cinci - șapte ani.

Potrivit lui Sergiu Ostaf, această practică este nouă în desfășurarea unor astfel de concursuri, dar este absolut necesară.

„Doar în ultimele șase luni, mass-media în astfel de concursuri a relevat legătura dintre câștigătorii și membrii juriului, provocând astfel nemulțumiri în rândul populației. Pentru a preveni acest lucru, este necesar ca candidații să menționeze de la început dacă dețin anumite relații”, a spus el.

Consiliul de Integritate intenționează să aprobe Regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Integritate săptămâna viitoare.

INFOTAG precizează: Consiliul de Integritate intră în componența Autorităţii Naționale de Integritate. Consiliul de Integritate se ocupă de organizarea concursului pentru suplinirea funcțiilor de preşedinte și vicepreşedinte al Autorității, precum și validarea rezultatelor concursului. De asemenea, Consiliul aprobă strategia și planul de activitate al Autorității, analizează și aprobă rapoartele anuale, precum și solicită Președintelui suspendarea din funcţii a preşedintelui şi vicepreşedintelui Autorității.

Potrivit prevederilor legislației în vigoare, Consiliul de Integritate este constituit din cinci reprezentanți ai statului și doi reprezentanți ai societății civile. Mandatul de membru al Consiliului este de cinci ani, fără posibilitatea de a-l prelungi.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.